Akár elhiszed, akár nem: az önbizalomhiány tanult dolog

Szerző: Önbizalom, Önbizalomhiány

Senki nem születik önbizalom hiánnyal. Te sem! Ez egy olyan „tulajdonság”, amit megtanultál. Igen, jól látod, megtanultál. Akaratodon kívül.

Mindenki hatással volt önbizalmadra, a szüleid, bölcsödei, óvodai dajkáid, tanáraid, diáktársaid, ismerőseid, barátaid, kollégáid, párkapcsolataid és még sorolhatnám.

Nézzük szép sorban, hogyan is történt mindez:


1. Amikor megszülettél még nem volt önbizalom problémád


Mt csinál egy csecsemő? Eszik, iszik, alszik, pisil, kakil. Nagyjából ennyit.

A csecsemő ösztönlény, nincsenek problémái. Sírással jelzi, ha valami nem stimmel, de ha ki vannak elégítve az igényei, és érzi, hogy szeretik, akkor boldog. Nincs önbizalom problémája sem.

Láttál már önbizalom hiányos csecsemőt?

Egészséges önbizalom alatt azt értjük, ha az egyén tisztában van a saját erényeivel és jó tulajdonságaival annak ellenére is, hogy élete során követett el hibákat, és tudja, hogy nem tökéletes.

Az alábbi jelek alapján tudjuk megítélni, hogy valakinek kellő önbizalma van-e:

 • összességében elégedett önmagával
 • elégedett az életével
 • pozitív önképe van magáról még akkor is, ha netán néhány személy elítéli valamiért
 • mások előtt meri önmagát adni
 • nem szorong, ha társaságban van, és ő kerül a középpontba
 • meghallgatja a kritikákat, és mérlegel, hogy mi az, ami valóban jogos, és nem pedig egyből elfogadja azokat, tehát elismeri a saját erősségeit és gyengeségeit
 • céltudatos, nem rendül meg, ha esetleg valami nem sikerül az életében
 • a kudarcot jól kezeli, és készen áll az élet újabb kihívásaira
 • nem érzi magát rosszabbnak senkinél, nem hasonlítgatja magát másokhoz
 • szereti és tiszteli önmagát, ezért mások is hasonlóképpen bánnak vele
 • határozott, egyenes testtartás, felfelé néző tekintet, magabiztos testbeszéd
 • odafigyel a külső megjelenésre, és a belső harmóniára

Fel akarja fedezni a körülötte levő világot, szeretné a világot minden érzékszervével megtapasztalni (mindenre rácsodálkozik, megszagol, szájába vesz, megérint mindent).

Önbizalom hiányos újszülött nincs, így Te sem szenvedtél önbizalom hiányban születésedkor.

De akkor mi történt? Olvass tovább…


2. Jött a szocializálódás: bölcsőde, óvoda, társas közösségek


Ahogy cseperedtél, a szüleid mellett a többi ember is hatással volt rád, és jött a megfelelési kényszer. Meg kellett felelned a dadusnak, óvónéninek, csoporttársaknak. Megismerkedsz a szabályokkal, és ha nem teszel ezeknek eleget, jön a „büntetés”.

Mit szabad és mit nem?

Egyre nagyobb kihívásokkal szembesülsz és akár a kiközösítést is megtapasztaltad (pl. ha szemüveges vagy).

Ebben a korban találkoztál először a destruktív kritikával is (“ne csináld”, “nem szabad”, stb), és a szülők a fegyelmezés eszközeként alkalmazzák a a feltételhez kötött szeretetet (“ha megint ezt csinálod, anya/apa nem fog szeretni”).

Otthon is alkalmazkodnod kell a szabályokhoz, mert ha „rosszat” csinálsz, megbüntetnek (akár szóban, akár a szeretet megvonásával, akár testi fenyítéssel). Biztos vagyok abban, hogy még évek, vagy évtizedek múltán is emlékszel valamilyen kisgyermekkori csínytevésedre, amiért példás büntetést kaptál.

Ez mind-mind beépült énképedbe és hatással van önbizalmadra.


3. Bekerültél az oktatási rendszerbe


Amellett, hogy cipeled magaddal a korábban megtapasztalt dolgokat, Meg kellett felelned az iskolai követelményeknek is. Emlékszel még mit hallottál tanáraidtól (és szüleidtől is): “ha nem tanulsz, nem lesz belőled semmi”.

magabiztosság iskolás korban

„Ha nem tanulsz, nem lesz belőled semmi”

Az oktatási rendszerünk nem tökéletes, mindenkinek ugyanazt kell tanulnia. Nincs egyéni fejlesztés, nem foglalkoznak senki egyéni képességeivel. Nem foglalkoznak azzal túl sokat, hogy ki miből erős. Ha Te gyenge voltál mondjuk matekból, akkor leminősített a pedagógus. Volt hogy szóban, volt amikor rossz osztályzattal. Te pedig azt kezdted érezni, hogy „nem vagyok jó” ebben, vagy abban. Ez pedig szintén nem emelte magabiztosságod szintjét.

Emlékszel arra, ha valaki másabb volt, mint a többiek (mindegy, hogy miért, legyen szemüveges, alkatra vékony, vastag, buta, túl okos, nincs márkás cipője, telefonja, stb) mi történt? Kigúnyolták, kiközösítették. Ez mind negatív hatással van az önbizalomra.

A pályaválasztás is sokaknak fejtörést okoz, hiszen meg kell találni azt, amiben jó vagy, amihez értesz, amit szeretnél csinálni. De mivel az iskola nem figyelt az egyéni képességeidre, ezt mind magadnak kell megtenned. Ha elsőre nem vesznek fel a kiszemelt felsőoktatási intézménybe, akkor az szintén fokozza az önbizalomhiányt (ismét egy dolog ami nem sikerült).

Pedig a fiatal felnőttként meghozott döntéseid egész életedre hatással vannak. Sajnos ekkor már eléggé kialakul az önbizalomhiány.

.

4. Párkeresés, kapcsolatok


Lehet, hogy Te azon emberek közé tartozol, akiknek fiatalon könnyen ment az ismerkedés és a párkeresés. Sokan azonban nem mernek kommunikálni az ellenkező nem tagjaival.

Miért?

Korábbi negatív tapasztalatok miatt, félnek a visszautasítástól. Úgy vannak vele, hogy ha korábban nem sikerült, akkor valószínűleg most sem fog menni. Ez pedig mind rombolja az önbizalmat.

Önbizalomhiány párkapcsolatok

Lehet, hogy én sosem találom meg az igazit?

Ha Te is így gondolkodsz, sosem leszel annyira magabiztos, hogy közeledj az általad kiszemelthez, hiszen úgy véled: „úgysem kellek neki”, „ő nem ilyet keres, mint én”.

Ez pedig akár eredményezheti azt is, hogy olyan kapcsolatban fogsz élni, amiben nem vagy boldog (mert nem mersz váltani).


5. Felnőttkor


Felnőtt korodra már kialakult az önbizalomhiányod és számos területen tetten érhető. Nem mersz belevágni új dolgokba (pl. vállalkozásba, mert „úgysem sikerül”, „az én ötletem nem lehet jó”), nem mersz munkahelyet váltani („lehet, hogy nem felelnék meg ott”), vagy nem akarsz kilépni egy rossz kapcsolatból („félek, hogy nem találok mást magamnak”).

önbizalomhiány felnőttkor

Mi lenne ha nem is kellene döntéseket hoznom?

Pedig döntéseket hozni életed számos területén neked kell. Ha nem hozol döntéseket, vagy nem cselekszel, akkor rengeteg lehetőségtől esel el, és irányítható emberré válsz. Mindenképp lesz valaki, aki irányítani fogja az életed (legyez az a párod, vagy a főnököd).

Magabiztosságod rombolja a kudarc is, vagyis az, amit kudarcként élsz meg. Ugyanis Te döntesz, hogy egy adott helyzetet kudarcként, vagy tapasztalatként éled meg.


A végeredmény: megtanultad a leckét…


 • Nem az vagy, ami lehetnél, a lehetőségeid töredékét sem használod ki (árnyéka leszel önmagadnak).
 • Benne vagy egy olyan párkapcsolatban, ami nem jó a számodra, olyan munkahelyed van, amit nem szeretsz.
 • Nincsenek céljaid, nincs jövőképed, boldogtalan vagy. Tele vagy önértékelési problémákkal, önbizalomhiányban szenvedsz.
 • El vagy keseredve, kilátástalan vagy, negatívan gondolkodsz, panaszkodsz. Iriggyé, kárörvendővé, rosszindulatúvá válsz.
 • Nem vállalkozol semmi újra (cipeled magaddal a régi tapasztalatokat, sérelmeket, és nem tudsz kitörni).
 • Egyedül érzed magad (úgy látod, nincs aki segítsen a problémák megoldásában).

A konklúzió: ha az önbizalomhiányt megtanultad, akkor a magabiztosság is tanulható.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.