Önbizalom növelő gyakorlatok gyerekeknek

Szerző: Önbizalom, Önbizalom növelő gyakorlatok gyerekeknek

Ha olvastad az Önbizalom növelés gyereknek című cikkemet, akkor tudod, hogy a dicséret segít abban, hogy növekedjen a gyerekek önbizalma, de nem mindig elég. Szükségünk lesz még különböző önbizalom növelő gyakorlatokra, amik játékosan különleges erőfeszítések nélkül segítenek a gyerekeknek. Az itt használt összes önbizalom növelő gyakorlat segítségével összekötjük a kellemest a hasznossal. Ezek a játékok és tevékenységek, segítenek felépíteni a gyermek önbizalmát. Íme néhány önbizalom növelő gyakorlatok gyerekeknek.


1. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Én ilyen vagyok” játék


A te gyereked kedveli magát? Vajon büszke az eredményeire, vagy gyengének érezte magát, mert úgy hiszi vannak hiányosságai a többi gyerekhez képest?
Ezzel a Önbizalom növelő gyakorlattal megismerjük a válaszokat.

Szükségünk lesz:

 • egy táblára vagy rajzlapra,
 • melléknevek kivágása magazinokból,
 • ragasztóra,
 • színes filctollra vagy ceruzára
 • egy kép a gyerekről

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Vágjunk ki egy magazinból mellékneveket. Ezt közösen csináljátok. Legyenek negatív és pozitív tulajdonságok is. (pl.: okos, buta, szép, csúnya, vékony, kövér, szorgalmas, lusta stb.)
 2. Ha ez megvan akkor kérd meg, hogy csak azokra a jó dolgokraösszpontosítson, amelyeket az emberek mondtak róla.
 3. Majd ezeket a tulajdonságokat válogassa ki, a kivágott szavakból.
 4. Következő lépésként tegyétek be a gyermek fotóját a rajzlap (vagy a tábla) közepére.
 5. Kérd meg a gyermeket, hogy töltse ki a képet körülvevő területet a kiválasztott pozitív szavakkal, melléknevekkel és ragasszátok oda ezeket a papírra.
 6. Amikor ezzel készen vagytok, már csak annyi a teendő, hogy kiteszitek a rajzlapot a szobájában egy olyan helyre amit mindig látni fog.
 7. Amikor ránéz majd erre a lapra, akkor mindig az fog eszébe jutni, hogy a környezete, milyen sok jó tulajdonságot vél felfedezni benne és ezáltal növekedni fog az önbizalma, a magába vetett hite.

2. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Készíts listát az eredményeidről” játék


A gyermek önbizalom növelésének egy hatékony módja az, hogy ha emlékeztetjük az életében eddig elért sikereire.

Szükségünk lesz:

 • egy papírlapra és
 • egy tollra

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Adjunk a gyereknek egy tollat, egy papírt vagy jegyzetfüzetet.
 2. Kezdjük azzal, hogy az első oldalra készítsen egy listát az elért győzelmeiről és alul hagyunk helyet a későbbi elért eredményeknek.
 3. Annak érdekében, hogy emlékeztessük a gyermeket a sikereire, kérhetjük tőle, hogy minden sorolja fel a győzelmét, mielőtt lefekszik.

A mindennapi sikerek listája emlékezteti a gyermeket, hogy “képes elérni céljait”.
Ennek a listának az ismételgetése, segít megőrizni és növelni önbizalmát.
Ezt a listát is helyezzük el a szobájában egy jól látható helyen, de ne közvetlenül a másik mellé.


3. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Pozitív élmények” játék


Ez lehet egy csoportos gyakorlat is, amelyet barátokkal vagy családdal lehet játszani.

Szükségünk lesz:

 • egy tálra vagy dobozra
 • üres kártyák (ezeket együtt is kivághatjátok)
 • játéktér (asztal amit körbe tudtok ülni)

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Kérd meg a játékban részt vevőket, hogy üljenek körbe, és adj nekik egy-egy kártyát.
 2. Kérd meg a őket, hogy írják fel a nevüket a kártya tetejére, és tegyék a tálba. Rázd fel a tálat, hogy jól összekeveredjenek a kártyák.
 3. Tedd középre a tálat, és hagyd, hogy a mindenki húzzon egy kártyát.
 4. Kérd meg őket, hogy írjanak egy pozitív dolgot arról a személyről akit kihúztak a tálból.
 5. Ezután menjenek a kártyák körbe és mindenki írjon rá egy-egy pozitív dolgot az adott játékosról. Mindaddig, amíg mindenki legalább egy pozitívumot nem írt a személyről.
 6. Gyűjtsd össze az összes kártyát és tedd vissza a tálba.
 7. Oszd szét a kártyákat név szerint, majd mindenki olvassa fel egyenként, hogy milyen pozitív dolgokat mondtak róla a többiek.

4. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Én félek, de …” játék


A félelem egy nagyon erőteljes érzés, és megakadályozhatja a gyereket abban amit szeretne elérni. Ez a gyakorlat segít a gyermeknek szembenézni a félelmeivel.

Szükségünk lesz:

 • Papírra és
 • tollra

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Kérd meg a gyermeket, hogy sorolja fel azokat a dolgokat, amelyektől fél.
  Például:
  attól tart, hogy az úszás oktatáson kicsúfolják majd a súlya miatt a csoporttársai, vagy
  attól fél, hogy felel az osztálytársai előtt és nem tud válaszolni egy kérdésre stb.
  A mondatoknak így kell kinézniük:
  Félek elmenni úszni, mert …
  Tartok a feleléstől, mert…….
 2. A második lépés az, hogy képzelje el, az adott szituációt, hogy épp azt csinálja amitől tart. Képzelje el, hogy épp az úszás oktatáson van vagy hogy épp felel.

Ez a gyakorlat segíteni fog átalakítani a gondolkodásmódját. Minden alkalommal, amikor a gyermek leírja amitől fél, beszéljétek meg, hogy milyen lehetséges következményekkel járhat, ha megpróbálja azt amitől fél. És beszéljétek meg, hogy miből marad ki, ha kihagyja ezeket a feladatokat.
Például, “ha nem megyek el az úszás oktatásra, akkor nem tanulok meg úszni,és nyáron nem tudok majd együtt úszni a többiekkel a strandon”
Ezek a gyakorlat, majd segít legyőzni a félelmeit.


5. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Anya-lány, Apa-fia önbizalom activity” játék


Az anya az első és a legerősebb női példakép egy kislány életében. Az Apa ugyan ezt a szerepet tölti be a fiúk életében. Ez a tevékenység a lány vagy fiú gyermek önbizalmán javít, úgy hogy közben az anya-lánya (apa-fia) jól érzik magukat és kellemesen töltik együtt az időt.

Szükségünk lesz:

 • kartonpapírokra,
 • színes filc tollakra vagy színes ceruzákra

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Készítsetek két kartonpapírt “ÉN” felirattal. Egy másikat “AZ ÉN ANYUKÁM” felirattal, és egy másik az “AZ ÉN LÁNYOM/FIAM” felirattal.
 2. Add a gyermeknek az egyik “ÉN” kartont és az “ÉN ANYUKÁM” kartont, és kérd meg, hogy töltse ki pozitív dolgokkal magáról és az rólad. Te addig dolgozz a te kartonaidon. ( “ÉN” és “ÉN LÁNYOM/FIAM”)
 3. Majd ha készen vagytok, cseréljék ki a lapokat, és olvassátok el, hogy miket írtatok egymásról (“ÉN LÁNYOM/FIAM” és “ÉN ANYUKÁM” karton) és saját magatokról miket írtatok a (két “ÉN” karton)

Ennek a tevékenységnek a legfontosabb és legnehezebb része, hogy a gyermek valami pozitív dolgot írjon magáról. Nem mellesleg a szülők is meg fognak küzdeni a saját részükkel.

.

6. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: “Adj egy célt” játék


A gyermek önbizalma gyors lendületet kaphat, ha érzik, hogy valaki bízik bennük. Nincs jobb módja annak, hogy megmutasd gyermekednek, hogy bízol benne, mint, hogy egy nagy felelősséggel járó munkával bízod meg.

Szükségünk lesz:

 • papírra,
 • toll

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Készítsen olyan listát, amellyel a gyermeke gondoskodhat a környezetről és az őt körülvevő állatokról. Például a kutyát sétáltatás, a növények öntözése vagy a padló feltörlése.
 2. Minden alkalommal, amikor a gyerek sikeresen befejezi a feladatot, dicsérd meg, hogy mennyire ügyes volt az adott feladatban és hogy mennyire büszke vagy rá. Fontos, hogy ne ess túlzásokba.
 3. Ha hibázik, segíts neki kijavítani a hibát, de ne csináld meg helyette (terelgesd a helyes irányba). Ez a feladat hozzájárul önbizalmának megteremtéséhez és az önmagáról alkotott véleményének a javításához.

7. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: ”Vizualizálás” játék


Negatív gondolataink néha eluralkodnak rajtunk, és nagy befolyással lehetnek arra, hogy valamit szépnek, kellemesnek tudjunk elképzelni. Ha gyermek épp ebben a fázisban van, akkor ez a gyakorlat segíthet.

Szükségünk lesz:

 • nyugodt vagy csendes hely a kikapcsolódásra

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Tudd meg, miért gondolja gyermeked, hogy nem jó vagy, hogy mitől fél.
 2. Például, ha aggódik az iskolában vagy a sportban nyújtott eredményeitől, akkor erre összpontosítson.
 3. Kérd meg őt, hogy képzelje el és írja le, hogy az adott szituációban mikor érezné jobban magát.
 4. Ezután kérd meg, hogy csukja be a szemét, és képzelje el az ideális forgatókönyvet.
 5. Majd kérd, hogy írja le, hogyan érezte magát, amikor elképzelte az ideális helyzetet, és hogy mit gondol magáról a vizualizációban.

8. ÖNBIZALOM NÖVELŐ GYAKORLATOK GYEREKEKNEK: Az “önkép megváltoztatása” játék


A negatív önkép talán a legrosszabb dolog, amely befolyásolhatja gyermek önbizalmát. Amit magáról igazán hisz, az függetlenül attól, amit a többiek vagy amit te mondasz neki. Ez a tevékenység segít a helyes önkép az énnel fogva az önbizalom kialakításában.

Szükségünk lesz:

 • Tollra és
 • papírra

Hogyan működik ez az önbizalom növelő gyakorlat gyermekeknek:

 1. Két oszlopot készítsen egy papírlapra. Az egyik oldalon írja fel, hogy “Rossz vagy negatív jellemzéseim”, a másik oszlop felé, hogy “Jó vagy pozitív jelemzéseim”.
 2. Kérj meg, hogy írja fel az összes olyan negatív kijelentést a “Rossz vagy negatív jellemzéseim” oszlopba, amelyeket magáról gondol.
 3. Ezután kérd meg, hogy a negatív kijelentéseket tegye pozitívvá és írja a másik oldali oszlopba. Nyugodtan segíts neki, ha egyedül nem boldogul.

A kijelentéseknek egyértelműnek és sajátosnak kell lenniük a gyerek tehetségére vagy képességeire tekintve.

Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyereknek mindig a szülők lesznek az elsődleges példaképei. Így mindig a szülőktől látott mintát fogják követni, legyen az jó vagy rossz minta.
Ami fontos, hogy ezek nem csoda módszerek, egy alkalomtól nem várhatunk végleges megoldást. Ám minden egyes feladattal és sok-sok gyakorlással eredményeket fogunk elérni a gyerek önbizalom növelésének terén. De az olyan tevékenységek végzése amikben sikeresek, amelyek emlékeztetik őket a képességeikre, segiteni fognak az önbizalmuk növelésében. Ne feledd, hogy te mint szülő, nagy befolyást gyakorolsz gyermekedre. Használd ezt a befolyást, arra hogy gyermeked jól érezze magát. De ne vidd túlzásba.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.