Life coach

Szerző:

Szó szerinti fordításban a life coach jelentése kb. “élet edző”, de mivel ez így nem túlzottan értelmezhető ezért a life coaching jelentése lehet életvezetési konzulens, vagyis az a szakember, aki segít az embereknek elérni céljaikat az életben. Ahogyan egy sportolót is segít és támogat az ő személyes edzője, a Te szakembered, a lelki edződ a life coach lehet.

A life coach az a személy, aki támogat téged a céljaid elérésében, legyenek ezek akár munkahelyi, akár magánéleti, akár párkapcsolati célok. A közös munkához elengedhetetlen az ügyfél és a life coach közötti kölcsönös bizalom.


Milyen esetekben segít a life coach?


  • Ha szeretnéd egy külső szakember segítségét igénybe venni, a life coach elfogulatlanul áll a helyzethez.
  • Ha önbizalomhiánnyal küzdesz, akkor segít azt feltuningolni.
  • Ha változás előtt állsz életedben, akkor segítségével tudjátok elemezni a döntési helyzet kimeneteleit.
  • Ha szeretnél egy komplett cselekvési akciótervet, azt segít összeállítani.
  • Ha motivációra, ösztönzésre van szükséged, akkor ő az a szakember, akitől mindezt megkaphatod.
  • Összességében a life coach aki segít a céljaid elérésében, motivál, inspirál.

Ahogy látod, az emberek általában különböző okokból veszik igénybe a life coach szolgáltatását, azonban a közös bennük az, hogy szeretnének életük valamelyik részén javítani, és ezért hajlandóak tenni is.

A life coach segít egy komplett cselekvési akciótervet összeállítani


A life coach ugyanaz, mint a pszichológus?


A válasz egyértelműen nem, a life coach alapban nem pszichológus. A life coach végzettség nem jogosít fel senkit a pszichológusi cím használatára, továbbá pszichológiai praxis végzésére.

Azonban az nem zárható ki, hogy van olyan pszichológus, aki elvégez egy life coach képzést és akár coachként, akár pszichológusként is tud segíteni a hozzá fordulókhoz.


A life coach akkor valamilyen tanácsadó?


A life coach jelentése nem egyenlő a tanácsadóval, terapuátával vagy mentorral.

Az életvezetési tanácsadó Magyarországon ugyan elég elterjedt, de ez sem írja le pontosan a life coach jelentését, hiszen a life coach nem fog tanácsot adni, hanem külső szakemberként abban támogat, és segít, hogy kihozd magadból a maximumot.

A life coach és az ügyfél között egy bizalmi partneri kapcsolat alakul ki, és eszköztárával (pl. aktív figyelem, kérdezéstechnika, motiváció) segít létrehozni egy akciótervet a céljaid eléréséhez.

a life coach aki segít a céljaid elérésében, motivál, inspirál


A life coach ösztönöz a célok kitűzésében és azok elérésében


A life coach – ahogy a világ egyéb részein -, hazánkban is egyre keresettebb és népszerűbb. Ennek a hivatásnak a különlegessége, hogy életeket változtat meg. Pozitív irányba tereli a gondolkozásunkat, reménnyel vértez fel, az előre juttató utak lehetőségeit tárja elénk, motivál, ösztönöz a célok kitűzésében és azok elérésében. Ugyanakkor hatalmas felelősség is egyben.

Hollenda Zsolt
Tréner, life & business coach

A weboldal cikkjeinek és oktatóanyagainak szerzője Hollenda Zsolt. Szakterülete az önbizalom fejlesztése és a személyes hatékonyság növelése. 2006 óta foglalkozik a témával, 2010 óta trénerként és coach-ként dolgozik. Emberek ezreinek segített életüket pozitív irányba változtatni.
Bővebben Zsoltról itt olvashatsz.

Hogyan tovább?

Innen a folytatás többfelé ágazhat

Mini Videó Tréning (FREE)

Ha még nem tetted, jelentkezz az 5 napos Mini Videó Tréningre, ami egy ingyenes anyag, és rengeteg gyakorlati információval lát el.
Kattints ide a jelentkezéshez.

Online Tréningek

Ha szeretnél gyorsabban haladni, és nem csak arra van szükséged, hogy „felnyissák a szemed”, hanem konkrét, kipróbált  oktatóanyagot szeretnél, akkor rendelj az Online tréningek közül: Nézz körül itt.

Élő Tréningek

Ha szeretnéd, hogy problémádat egy jó közösségben oldjuk meg, gyakorlatias feladatokkal, jó hangulatban, játékosan, akkor az élő tréningen a helyed.
Kattints ide az időpontokért.

Konzultáció Coaching

Ha személyre szabott segítségre van szükséged, gyere el hozzám egy konzultációra, ahol csak a Te problémáiddal foglalkozunk, azokra keressük a megoldást.
A konzultációs csomagokat itt találod.

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.