Talán bevezetik egyszer és 48 óra lesz egy nap [Időgazdálkodás a mindennapokban]

Szerző: Siker

Az idő a barátunk, nem pedig az ellenségünk. Ha bőséges, bővelkedő hozzáállással közelítjük meg az időt, akkor több lesz belőle. Ha kiélvezel minden egyes percet, akkor jobban át fogod látni, hogy mid van a jelenben.

Élvezd ki a pillanatot. Az idővel való bővelkedés és az időben szűkösség ugyanúgy önbeteljesítő próféciák. Az igazság az, hogy az időt, mint koncepciót mi emberek találtuk ki. Nem más, mint egy rendszerező módszer, amely segít eligazodni az életben. Ha nem is létezik, akkor miért félünk tőle ennyire?

Talán lehet, hogy csak az elménkben létezik az időhiány, nekünk pedig meg kell tanulnunk a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésünkre álló időt. Mutatom erre a gyakorlati módszereket.

 


Állíts fel fontossági sorrendet


Fontossági sorrend nélkül az életünk könnyedén egy irány nélkül összevisszasággá válhat. A prioritások tartanak minket pályán, azok lendítenek tovább céljaink felé, azok segítik elő a jó, eredményes élet elérését. Ahhoz viszont, hogy ezen prioritásokra alapozd életed, először is fel kell fedezned azokat, majd ki kell tűzni, és meg is kell tartani őket.

a prioritások segítenek az időgazdálkodásban

Számodra mely dolgok élveznek prioritást?

A fontossági sorrendek mindenki számára különbözőek, ami annyit tesz, hogy nincs két olyan ember, akiknél megegyezne a sorrend. Lehet, hogy Neked egy munkahelyi előléptetés a fő cél, míg egy kollégád egy futómaratont akar mindenáron teljesíteni. Egy másik munkatárs pedig lehet arra spórol, hogy elindítsa saját, otthonról irányított vállalkozását annak érdekében hogy jobban el tudja látni szeretteit, vagy hogy aktívabban részt vehessen gyerekei nevelésében. Minden ember más dolgot tart fontosnak. Ne próbáld a saját céljaid összehasonlítani másokéval; semmi értelme.

Ha fel akarod állítani prioritásaid, először gondolj arra, hogy mik a legfontosabb dolgok az életedben.

Egy jó módszer erre: képzeletben utazz a jövőbe 20 évvel, és tekints vissza onnan. Mely célok, eredmények lehettek a legfontosabbak? Melyek bizonyulhatnak időpocsékolásnak?

A legfontosabb feladatokra és eredményekre összpontosíts – ezek a prioritásaid az életedben.

Most, hogy már tisztában vagy a fontossági sorrenddel, célokat kell kitűznöd, észben tartva a prioritásokat. Ha gyermeked felnevelése a fő cél, akkor nem az a legfontosabb, hogy többet dolgozz az irodában egy előléptetésért. Inkább olyan dolgokra összpontosíts, amelyeknek köszönhetően több időt tudsz a szeretteiddel tölteni.

Ha felállítottad a fontossági sorrendet és kitűzted a céljaid, vesd papírra őket, és tartsd egy biztos helyen ezt a listát, hogy gyakran át is tudd nézni azt (tipp: mentsd el a mobilodra, így pl. buszon is elő tudod venni). Rendszeres időközönként elemezd tetteid, hogy meggyőződj róla, hogy azok megegyeznek a prioritásaiddal.

Ha nem passzol össze a kettő, módosíts a szükséges területeken. Például: Téged a karrier vezérel, és már fiatalon nagyon sikeres szeretnél lenni. Ha azon veszed észre magad, hogy jelenlegi munkahelyeden elérted a csúcsot, nincs hova tovább jutni, nincs feljebb, de mégis maradsz ezen a helyen, akkor az nem felel meg céljaidnak. A legjobb döntés ez esetben az, ha váltasz egy tempósabb, előrelépési lehetőségeket biztosító munkahelyre, ahol elismerik képességeid.

Azt is vedd számba, hogy céljaid, prioritásaid valószínűleg változni fogjak az életed során. Egy gyermek születése, vagy családi probléma jelentősen befolyásolhatja, hogy mit tekintesz fontosnak. Az ilyen időszakok alatt kell majd átelemezned prioritásaid, és ilyenkor kell elvégezni rajtuk a szükséges módosításokat. Ez jelenthet apró változtatásokat, de időnként szükséges lehet egy teljes átalakítás.

Függetlenül attól, hogy milyen változások elé fog állítani az élet, mindenképpen maradj hű önmagadhoz és álmaidhoz.

 


Mozogj rendszeresen


A mozgás elősegíti az esetleges problémák megoldását, mivel növeli az oxigén szintjét a vérben. Az aktívabb testmozgás, vagy az edzésgyakorlatok végzése szintén segít megtartani az energiaszintet délutánig.

A fizikai mozgás és az edzés jót tesz testnek-léleknek. Segítségükkel javítható az ember egészsége és az egész élethez való hozzáállása. Ha jól akarod magad érezni, több energiát szeretnél, és egészséges szeretnél maradni, akkor hetente legalább háromszor érdemes valamilyen testmozgást végezned. Lehet szó biciklizésről, futásról, vagy úszásról, minden fajta mozgás jót tesz az elmének is.

stressz csökkentés, időgazdálkodás, sport

Keress magadnak valamilyen rendszeres testmozgást

Sportolás közben gyakran átélhető egyfajta természetes euforikus érzés, amely abban is segíthet, hogy jobban tudd kezelni az érzelmeket és a változásokat az életben.

Alapvető fontosságú a koncentrációkészség, ha új dolgokat akarsz megtanulni, és ha jól akarsz teljesíteni az élet minden területén. Az aktív fizikai mozgás és edzés segíti a koncentrációs képességek javítását. Ez annyit tesz, hogy összeszedettebb, pontosabb leszel és jobban fogsz teljesíteni. Azt is kimutatták, hogy a fittség segít a memória hosszabb távú megőrzésében.

A feszültség egy normális része az emberek életének. Szükséges némi stressz az életben, enélkül ugyanis nem lenne motiváció az önfejlesztésre, vagy a kemény munkára. A túl sok stressz viszont már egészségkárosító hatásokkal bír. A fizikai mozgás és edzés (természetesen most nem a versenysportokra gondolok) segítenek a stresszkezelésben. A testmozgásnak hála az immunrendszer is erősebb lesz, így a betegségekkel szembeni ellenállás is erősebbé válhat.

 


Tanulj meg nemet mondani


Túl sűrű a napirended, túl sok a stressz? Nem vagy ezzel egyedül, manapság sokaknak igen sűrűek a napjai. Egy jó módja napirended optimalizálásának az, ha hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy nemet mondj az új elkötelezettségekre. Ha udvariasan akarod visszautasítani a felkérést vagy feladatot esetleges bűntudat miatt, finoman is elutasíthatod az illetőt. Ne legyenek emiatt belső konfliktusaid.

mondj nemet, időgazdálkodás

Mondj néha nemet – nem kell mindent elvállalnod. Ez segít az időgazdálkodásban

Senki sem tud mindent megcsinálni. Azzal teszed a legnagyobb szívességet önmagadnak és szeretteidnek, ha kevesebbet vállalsz, kevesebb felkérésre mondasz igent. Ez segít csökkenteni a stresszt, és időt ad arra, hogy az igazán fontos dolgokkal törődj.

Hogyan teheted meg ezt?

  1. Egyszerűen mondd azt, hogy „Sajnálom, most nem tudom megoldani.” Használj kedves, de biztos hangnemet. Ha valaki nagyon tudni akarja, hogy miért nem vállalod el, válaszold egyszerűen azt, hogy nem fér bele az idődbe.
  2. Ha nem szeretnél határozottan nemet mondani valakinek, vagy ha különösen agresszív emberrel van dolgod, akkor nyugodtan mondd neki: „Meggondolom még, majd szólok mire jutottam.” Ezzel ugyanis lehetőséged nyílik átnézni a napirended, valamint több időd lesz átgondolni, hogy megéri- e a dolog. Ha mindez megvolt, vedd fel a kapcsolatot az illetővel és adj egy határozott igen vagy nem választ.
  3. Ha igazán meg szeretnéd csinálni azt amire kérnek, de tényleg nincs rá időd, akkor mondd azt hogy : ”Ezt nem tudom megoldani, viszont ebben tudok segíteni….” – majd ajánlj fel egy kevesebb időt igénylő, kevésbé megterhelő feladatot. Így be leszel vonva a munkába, de a saját feltételeid szerint végezheted el azt.

 


Egyszerre csak egy dolgot csinálj


A multi-tasking igazából nem más mint párhuzamosan csinálni több dolgot, ami megosztott figyelmet kíván, így nagy valószínűséggel egyetlen feladatra sem tudsz 100 %-ban koncentrálni. Ezáltal a tevékenységeid, munkád nem csak csökkent hatékonyságú, hanem fárasztó is.

multi-tasking

Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. A hatékonyságodnak nem tesz jót a multi-tasking.

Az ember nem arra lett kitalálva, hogy egyszerre több dolgot csináljon. Multi – tasking közben valójában csak a figyelmünk ingadozik egyik dologról a másikra, elég gyors tempóban. Nagyobb az esély arra, hogy többet fogsz hibázni, rossz döntéseket fogsz hozni, és hogy fáradtabb leszel.

Egyszerre csak egy valamit csinálj. Próbáld ki egy pár napig, hogy egyszerre csak egy dolgot csinálsz, így sokkal könnyebben fogsz tudni összpontosítani az adott tevékenységre és sokkal hatékonyabb leszel.

A legjobb amit tehetsz az eredményességed fokozása érdekében az, hogy felszámolod a figyelmet megosztó szokásokat, és egyszerre csak egy dolgot csinálsz. Úgy állítsd össze a napirended, hogy egyesével is el tudd végezni azokat, hogy legyen egy pihenő időszak a nap egy bizonyos pontján.

 


Aludj eleget


Tapasztalatból mondom, ha azzal akarod meghosszabbítani a napjaid, hogy 2 órával később fekszel le, attól nem lesz több időd. Sőt, ha nem pihened ki magad rendesen, akkor teljesítőképességed is messze lesz az ideálistól.

pihenés, alvás, siker

A pihentető alvás hatékonyságod egyik kulcsa

Hétköznapokon mindig igyekezz ugyanabban az időpontban lefeküdni (lehetőleg éjfél előtt). A váltakozó, kiszámíthatatlan alvási szokások ugyanannyira megterhelhetik a szervezetet, mint a rendszertelen étkezés.

Sokszor úgy tűnhet, hogy az alvás csupán idő pocsékolás. Hiszen alvás helyett is e-mailekre válaszolhatnál, elmosogathatnál vagy megjavíthatnál valamit otthon. De ez nem megoldás, ugyanis kipihenten sokkal hatékonyabb leszel. Persze nem könnyű nyugodtan aludni, amikor az ember teljesen el van havazva munkával.

Vannak, akik azt mondják, hogy a feszültség és a stressz miatt nem tudnak eleget aludni. Ez egy elég szerencsétlen helyzet, mivel pont az alvással igyekszik a szervezetet felvenni a harcot a stresszel, a kevés alvás pedig komoly egészségügyi problémák okozhat.

Ötletek a jobb alváshoz:

  • Tűzz ki egy szokásos lefekvési időt. Az emberi test igényli a rendszerességet, és nem mellesleg jobban fogsz aludni, ha az alvást is ugyanúgy ”napirendbe veszed” mint a többi fontos teendőd.
  • Mérsékeld a koffein bevitelt. A napközbeni koffein fogyasztás okozhat esti álmatlanságot. Próbáld meg kiiktatni a kávét és a kólát az alvást megelőző 2-3 órában.
  • Csökkentsd a stresszt. Engedd ki a fáradt gőzt azzal, hogy veszel egy forró fürdőt, meditálsz, vagy ágyban fekve vizualizálsz (elképzelsz egy nyugtató, pihentető képet).
  • Kapcsold ki a napközbeni aggodalmaid azzal, hogy lefekvés előtt egy órával elkészülsz minden másnapra szóló feladatoddal.
  • Testmozgással nagyon sokat javíthatsz az alvás minőségén, hiszen sok egyéb jó hatása mellett csökkenti az izmok feszültségét is. Arra ügyelj, hogy ne közvetlen elalvás előtti időszakra időzítsd edzést, mivel a testmozgás éberebbé teszi az embert.
  • Alakítsd át ágyad a nyugalom szigetévé. Ne foglalkozz a számláiddal, ne dolgozz az ágyban. Ha 15 perc után nem tudsz elaludni, tegyél be nyugtató zenét.

 


Kommunikációs tippek az időgazdálkodáshoz


Hagyjuk a rizsát. Nem kell feltétlen 1 órában kifejtened egy olyan dolgot, amit 20 percben is el tudsz mondani. Nem lesz értékesebb a mondandód, ha azt bő lére ereszted, és terjengősen kezdesz beszélni, akkor sajt és beszélgetőpartnered idejét is feleslegesen rabolod. Törekedj az egyszerű, tömör kommunikációra.

hatékony kommunikáció, időspórolás, időpazarlás

Időt tudsz megspórolni hatékony kommunikációval

Azt javaslom, hogy a kommunikációd során használj pontosítást, visszajelzést. Ez annyit tesz, hogy elmondod a beszélgetőpartnernek, hogy te hogy értetted, amiről ő beszélt, így meggyőződve arról, hogy mindkettőtök elvárásai világosak a másiknak. Ezzel a technikával könnyedén és azonnal el lehet oszlatni minden félreértést.

Az emberek különbözőek. Egyik legfontosabb feladatod, hogy megtanuld megérteni és elfogadni más embereket is, hiszen ők is tapasztalatokat szereznek életútjuk során, függetlenül hozzáállásunktól, érzéseinktől, vagy véleményünktől. Lehet, hogy nem mindig úgy cselekednek, vagy gondolkodnak, vagy beszélnek, ahogy azt Te tennéd.

A „Pontosan mit is ezzel akarsz mondani?” típusú kérdés szintén jól jöhet mind a munkában, mind a magánéletben. Ne feltételezz, ne akard kitalálni, hogy a másik mire gondolt, hanem ha valami nem világos, kérdezz rá egyértelműen.

 


Szabadulj meg az időrabló dolgoktól


Meglehet, hogy rengeteg mindent kell egy nap alatt véghezvinned, ugyanakkor hihetetlenül könnyen bonyolódhatsz időpazarló dolgokba.

Időpazarlás, időgazdálkodás, idő, mint erőforrás

Az idő értékes erőforrás. Törekedj az időpazarló tevékenységek elhagyására.

Néhány dolog fontosnak tűnhet, de ha viszont ezek nincsenek összhangban az elérendő céljaiddal, akkor meg kell kérdőjelezni a fontosságukat.Tedd fel magadnak a kérdést: „ez a tevékenység vajon közelebb visz céljaimhoz”? És ha a válasz nem, akkor át kell értékelned az adott tevékenységet.

Aztán ott vannak egyéb időrabló dolgok is, mint pl. az elnyújtott telefonbeszélgetések, vagy csevegések a közösségi oldalakon. Sokan nehéznek találják, hogy feladatukra összpontosítsanak, vagy csak nincs konkrét céljuk, így sok időt pazarolnak arra, hogy egyik dologról a másikra ugrálnak.

Mivel rengeteg különböző időpazarló tényező létezik, javaslom, hogy tekintsd át egy napod, és pontosan határozd meg, hogy mi az ami a leginkább rabolja az időd, majd szabadulj meg tőle egyenként.

 


Tűzz ki határidőt feladataidra


Hajlamosak vagyunk kissé elnyújtani feladatainkat. Viszont ha kitűzöl egy reális, de kissé szűkös határidőt, azzal sokat tehetsz azért, hogy eredményesebb legyen a munkád.

határidő, időgazdákodás

Tűzz ki határidőt a feladataidhoz

Biztos vagyok benne, hogy volt már olyan feladatod amit nagyon sok időbe telt elvégezni, holott ha kitűztél volna egy határidőt, sokkal hamarabb végeztél volna vele. A határidő nélküli munkák, feladatok túl sok időt emésztenek fel, ez megvonja a valódi szabadidőt tőled.

Adj minden feladatnak egy reális határidőt, állíts be egy emlékeztetőt, aztán pedig adj bele mindent, hogy időben kész legyél a munkával. Ha pedig sikerült, jutalmazd meg magad.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.