Szabadulj meg negatív szokásaidtól 6 lépcsőben

Szerző: Siker

Rossz szokásainkban az a közös az, hogy majdnem mindent megteszünk csak azért, hogy elrejtsük az igazságot magunk és a körülöttünk levők elől ahelyett, hogy beismernénk rossz szokásaik romboló hatását.
Gyakran esnek szét életek és családok, mire már rájönne az ember, hogy saját magával tolt ki, amikor létrehozta azt a bizonyos “ketrecet”, ami miatt nem tud kitörni az önpusztító életmódból.

Ebben a cikkben megmutatom a sikeres önmegváltoztatás 6 lépcsőjét.

Alkohol, dohányzás, túlzott étkezés, halogatás, túlzott vásárlások és még sorolhatnám, ez mind rossz szokás.

Ha nem hagysz fel rossz szokásaiddal, a körülmények beláthatatlanok

Biztos vagyok abban, hogy bárki megváltozhat, viszont azt is tudom, hogy az embereknek valamilyen késztető, “kényszerítő” dolog kell ahhoz, hogy változzanak.

De mit is jelent az, hogy változni? Azt, hogy új fontossági sorrendet állítunk fel, hogy egy másmilyen viselkedésformát kezdünk el követni. Az emberek a rossz szokások és a rossz döntések miatt tartanak ott életükben, ahol tartanak.

Lehet, hogy a Te életed is tele van rossz emberekkel, és rossz helyzetekkel. De az élet egy pontján mindenkinek el kell hagynia azokat az embereket, tényezőket és helyzeteket amelyek formáltak minket. A múlton való rágódás nem segít a ma problémáinak megoldásában.

Egy idő után felelősséget kell vállalnunk a saját életünkért. Ha meg akarod szabadítani magad a rossz szokásoktól, azzal kell kezdened, hogy megérted a következő tényt: TE OKOZOD A SAJÁT PROBLÉMÁIDAT!

Amint sikerül ezt elfogadni, készen állsz az önmegváltoztatás útjára lépni, aminek a végén ott lesz a rossz szokásoktól való megszabadulás. A rossz szokások akadályozzák meg a boldogabb élet élését. Amikor pedig megszabadultál a rossz szokásaidtól, a körülötted élők is megszabadulnak a régi, rossz embertől aki voltál.


1 nap alatt nem fog menni


Felszínes változásokat mindenki hozhat. Ahhoz viszont mély, hosszan tartó változás kell, ha az olyan önpusztító rossz szokásoktól akarsz megszabadulni mint a dohányzás, vagy túlzott falánkság.

A rossz szokás olyan mint egy jéghegy. Nem lehet felül kerekedni rajta, ha úgy közelítjük meg, hogy csak a csúcsát nézzük. Bármilyen könyvnek vagy programnak (amely segíteni akarja az embereket rossz szokásaik megszüntetésében) segítenie kell az egész jéghegy észrevételét, ami a felszín alatt rejtőzik.

Jéghegy, rossz szokások, fejlődés

A lényeg a felszín alatt van

Nem lehet egy nap alatt megszüntetni a dolgot, viszont ha lépésről-lépésre haladsz, akkor hamarabb meg tudsz szabadulni rossz szokásaitól mint azt gondolnád. Ehhez viszont NEKED IS TENNED KELL a cél érdekében.


Az önmegváltoztatás lépcsői


A változás nem egy hirtelen esemény, hanem egy folyamat. A változás lépcsőfokonként történik, és a legsikeresebbek, legelhatározottabbak is legalább egyszer elbuknak, mielőtt célba érnének. Az akarat egymagában nem lesz elég.

Meg kell értened a változás menetét, körforgását, különben abba a csapdába eshetsz, hogy más káros szenvedélyt találsz az előző helyett. Ez igen gyakori a leszokott dohányosoknál, akik sok evéssel pótolják a régi szokásukat. A siker nagyban függ attól, hogy megvan-e a megfelelő információ, és attól, hogy tudod-e azt használni.

A sikeres önmegváltoztatás 6 lépcsője:

1. Tagadás
2. Tudatosság
3. Előkészülés
4. Cselekvés
5. Fenntartás
6. Megszüntetés

Az azonnali teljes körű változás általában nem működik. Ha az kihagysz lépcsőfokokat, akkor lehet, hogy azzal csak rosszabbá teszed a helyzetet, ugyanis lehet, hogy egyből nagyon erős kudarcérzetet fogsz átélni.

rossz szokások leküzdése

Lépésről lépésre kell haladni, ha szeretnéd leküzdeni rossz szokásaid

Sőt, rosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy ettől még erősebb lesz régi rossz szokásod. Ha emiatt bűnösnek érzed magad, és saját magad okolod a sikertelenség miatt, akkor legközelebb még nehezebb lesz meghozni az elhatározást a cselekvéshez.


Első lépés: Le a szemellenzővel!


A negativitás lassan de biztosan fogyasztja egy ember egészségét és boldogságra való esélyét. Ha a környezetedben valaki állandóan panaszkodik, kritizál, (tehát egy negatív gondolkodású ember) akkor a Te jóléted is veszélyben forog.

Hihetetlen mértékben romboló hatású tud az lenni, ha olyan dolgokra panaszkodunk, amikre nincs semmiféle befolyásunk. Igen, tudom, a legtöbben ezt csinálják. Panaszkodunk az időjárás miatt, mindig az éppen aktuális híresség botrányáról beszélünk, mindig a kormányt, vagy a párunkat, vagy a főnökünket hibáztatjuk minden rossz dologért.

kritizálás, panaszkodás - rossz szokások

Ne mást kritizálj, vagy szidj, hanem nézz magadba

Az ilyen, irányításunkon kívül álló dolgokról való panaszkodás nagyon hatásos módja annak, hogy ne kelljen szembenéznünk azokkal a dolgokkal, amiken változtathatnánk. Azáltal, hogy egész életed azzal töltöd el, hogy általad befolyásolhatatlan dolgokról panaszkodsz, nem nézel szembe a saját negatív gondolkodásoddal, keserűségeddel. Ilyenkor azt szeretnéd, ha mindenki más változna meg, nem pedig Te.

Mindenki mást a saját problémáid miatt hibáztatsz: szüleidet, üzleti partnereidet, a kormányt, a gazdaságot. Ebben a helyzetben nem tudatosul benned, hogy a boldogtalanságodnak semmi köze a fent említett dolgokhoz. Sokkal inkább valószínű, hogy a mások hibáztatásából ered boldogtalanságod oka. Hiába nincs semmilyen olyan rossz szokásod, ami az egészséged veszélyeztetné, ennek ellenére előfordulhat, hogy romlik az egészségi állapotod.

Habár egyenlőre még nem köthető össze hivatalosan a negatív gondolkodásmód a rákkal, vagy szívmegbetegedésekkel, viszont a kutatók kezdenek arra a következtetésre jutni, miszerint a neheztelés, keserűség és a gyűlölet szó szerint megölheti az embereket. Ha nem érzel rá késztetést, hogy változtass hozzáállásodon vagy viselkedéseden, nem ismered fel boldogtalanságod igazi okát. Tagadásban élsz. A tagadás az első lépcsőfok az önmegváltoztatás ciklusában.

Az olyan emberek többsége, akiknek egészsége, boldogsága és kapcsolatait veszélyben vannak az önpusztító szokása miatt, hónapokat, de akár éveket is eltöltenek azzal, hogy tagadják a probléma komolyságát. Az ilyen helyzetben lévő emberekben a következő hasonlóságok fedezhetőek fel:

 • Nem ismerik be, hogy komoly problémájuk van.
 • Ellenállnak a változásnak, és akár agresszívak is lesznek, ha szembeállítják őket a tényekkel.
 • Általánosságban reménytelennek érzik magukat, bármennyire is elfoglaltnak tűnik az életük kívülről.

Nagyon sok önpusztító szokással élő ember szenved szorongásban is. A kutatások azt mutatták ki, hogy a droghasználók 50%-a szenved valamilyen formájú depresszióban. Hasonló hasonlót vonz: általában olyan emberek alakítanak ki valamilyen kapcsolatot egymás között, akiknek hasonló rossz szokásaik vannak.

Ha egy bárban töltjük el az időt munka után, megmagyarázhatjuk azzal, hogy ez a normális módja a pihenésnek egy hosszú nap után, hiszen oly sokan csinálják ugyanezt. Különböző kutatások kimutatták, hogy az elhízott embereknek kisebb az esélyük a fogyásra, ha szintén elhízottakkal élnek egy környezetben. Sokan annyira önfejűek és makacsok (azért, mert tudat alatt foggal-körömmel védik rossz szokásaikat) hogy még akkor is elutasítják a segítséget, ha az életük múlik rajta.

.

Támogató kapcsolatok


A tagadásban élő emberek elvesztették a probléma feletti irányítást, ami azt jelenti, hogy elvesztették az életük irányítását. Ritkán tudnak a következő szintre lépni egy segítő kapcsolat nélkül. Hivatásos tanácsadók, szakértők és terapeuták rájöttek arra, hogy a konfrontáció nem segít egy embernek az elsőről a második lépcsőre jutni. A nyaggatás, erőltetés sem segít.

Ha engedjük az illetőt a saját útján járni – vagy ha támogatjuk ezen az útján, ezzel inkább elkerülve a konfrontációt – azzal csupán erősítjük a problémája tagadását, hiszen ezzel mi is azt támogatjuk hogy jó úton jár, bármit is csinál. Annyira könnyű észrevenni, ha valaki tagad valamit, saját magunknak viszont olyan nehéz ezt beismerni. A bizonytalanság az, ami arra készteti az embert, hogy új lehetőségek után nézzen.

Lehetetlen megváltoztatni valakit, viszont lehet motiválni az illetőt, hogy ő maga akarja a változást. Támogatóként az az ember szerepe, hogy támogassa a másikat miközben az az önmegváltoztatás folyamatán megy keresztül, nem pedig az, hogy rátámad, vagy elutasítja. Mindig van lehetőség arra, hogy felnyissuk valaki szemét anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat okoznánk mindkét félben az agresszív konfrontáció miatt. Ha a Te környezetedben is van valaki, aki éppen a tagadás státuszában van, semmiképpen se állj “szembe” vele.


Második lépés: Tudatosság – amikor tudod, hogy gond van


Azok az emberek akik már itt tartanak ennél a lépcsőnél, tudják hogy problémájuk van, és meg is akarják érteni annak okát, csak nem tudják, hogy mit tegyenek, vagy képtelennek érzik magukat a változásra. Sokan el is akadnak ennél a lépcsőfoknál. Évekig mondogatják maguknak, hogy megváltoznak ”majd valamikor”.

A kudarctól való félelem az, ami miatt sokan elakadnak itt. Elbújnak az igazság elől, és azzal nyugtatgatják magukat, hogy csak a ”tökéletes” fogyasztó programra vagy dohányzásról leszoktató csodaszerre, vagy megfelelő pillanatra várnak az ivás abbahagyására. „Majd megváltozom, ha elérkezettnek látom az idejét.” Gyakran hallhatjuk ezt azoktól, akik az önmegváltoztatás folyamatának ebben a szakaszában vannak. Persze soha sem lesz „tökéletes” pillanat, hiszen még mindig nem tudtak kitörni a saját ketrecükből.

rossz szokás, ketrec

Amíg a tökéletes időpontra vársz, nem tudsz kitörni saját ketrecedből


A veszély jelei


A második lépcsőfoknál tartó emberek még mindig a problémára fókuszálnak. Szívesen beszélnének saját magukról és a családjukról, valamint nyíltan állnak hozzá problémájukhoz. Ami gyakran visszatartja az embereket attól, hogy változtassanak az, hogy félnek magától a változástól. Még a jó irányba történő változás is félelmet válthat ki egyesekben.

Ha hozzá vagyunk szokva valamihez, már csak az elvesztés gondolata is pánikot kelthet bennünk, hiába csak nyernénk a változással. Tipikus példa a rossz szokásra az alacsony önbecsülés, ami miatt sokan nem akarnak (nem mernek) véget vetni még egy rossz kapcsolatnak sem. Mint ahogy minden rossz szokástól meg lehet szabadulni, az alacsony önbecsülést is át lehet alakítani egy egészséges önképpé. De persze idő kell hozzá.

Az egyik legveszélyesebb dolog ebben a helyzetben az, hogy a probléma megoldását kiváltjuk aggódással. Ha olyan helyzetben vagy, hogy segíteni tudsz valakinek aki a 2. lépcsőnél tart, mindig tartsd észben a következőket:

 • Az ezen a ponton tartó embereknek támogatás, meghallgatás és visszajelzés szükséges.
 • Ne adj tanácsot, ha nem kérnek tőled
 • Azoknak akik itt tartanak általában kell valami áramütés szerű dolog ahhoz, hogy cselekvésbe lendüljenek, ez viszont nem feltétlenül azt jelenti, hogy Neked kell a nyomást kifejteni az illetőre.

Nagy hiba lehet az, ha úgy próbálunk cselekvésre erőltetni valakit, hogy az illető még nem áll készen a változásra. Ha ilyenkor gyakorolunk nyomást az illetőre, azzal csak még jobban erősítjük benne a változástól való tartást. Az ezen a szinten tartó emberek tudnák, hogy mit kell tenniük, csakhogy elfelejtették azt. Gyakran egy kell tragédiának történnie ahhoz, hogy valaki tovább tudjon lépni a következő lépcsőfokra.

Amikor képes leszel beismerni, hogy igenis szereted ezt a rossz szokást, csak akkor leszel olyan helyzetben, hogy helyettesíteni fogod tudni ezt a rossz szokást egy egészségessel. Amíg elrejtőzöl az igazság elől – a dohányzás igazi okától – addig kényelmesen áthelyezheted a felelősséget egy nálad erősebb ”hatalomra”. Amikor tehát egy dohányos azt mondja, hogy ”Én tényleg le akarok szokni, csak egyszerűen nem megy” , akkor ezt úgy lehetne lefordítani, hogy ”Nem akarom, hogy felelősségre vonjanak a rossz szokásom miatt.”

Sokakat nyugalommal tölt el, ha azt hihetik, hogy elkerülhetetlen ez a pusztító életvitel, még akkor is, ha tudják hogy hová vezet. Saját magukkal szemben álló ellenséges gondolatokba zárják magukat amik nagyjából azt mondják, hogy: ”Tudom, hogy végem lesz, ha így folytatom, de hát mégis mit tehetnék?” Erre az a válasz, hogy igenis tehetnek ellene, de addig nem, amíg át nem tudnak látni a saját hamis gondolataikon.

Miért hazudunk önmagunknak, amikor tudjuk, hogy ezek a szokások a végzetünkbe kergetnek? A válasz szerintem nagyjából a következő: Amint ki törtünk a saját ketrecünkből, akkor el kell ismernünk, hogy mindvégig képességünkben állt volna ezt megtenni korábban is. Ez ijesztő dolog tud lenni. Ha egy ember megszabadítja magát egy olyan uralkodó rossz szokásától, amely már évek óta erősen jelen volt az életében, könnyen megrémülhet az igazságtól, miszerint élete nagy részét azzal pazarolta el, hogy nem tudott felelősséget vállalni saját viselkedése miatt.

Amikor valaki hosszútávon “halálra issza magát”, tudat alatt viszont azt mondja magának, hogy sokkal rosszabb lenne, ha nem inna. Ugyanis ha leállna, akkor azzal kellene töltenie hátralévő életét, hogy azon gondolkodna: vajon milyen lett volna az élete, ha korábban jön rá arra, hogy hozhatott volna jobb döntéseket is. Ez a veszélye a múlton való rágódásnak.

Ha csak azt nézi az ember, hogy mi minden van mögötte, akkor nem fogja tudni megérteni a feltárulkozó új lehetőségeket amik azonnal megjelennek, amint meghozza a döntést, hogy más irányt választ. Létfontosságú a harmadik lépcsőfokra való eljutáshoz az, hogy ne a múltra, hanem a jelenre összpontosíts. Addig nem lehet a változásról dönteni, amíg a múlton rágódik az ember.


Harmadik lépés: a saját “V-nap” megtervezése


Ma egy olyan világban élünk, ahol mindenki hozzászokott a félperces reklámokhoz, amik azonnali megoldást ajánlanak mindenre. Persze nem kellene meglepődnünk, amikor azt látjuk, hogy nem működnek az efféle ”megoldások”. Nincsenek egyszerű megoldások a tartós, igazi változásra. Nincs egy csodapirula, amit bekapva holnapra megszabadulsz rossz szokásaidtól.

rossz szokások, pirula, gyógyszer

Akárhogy is szeretnéd, nincs csodapirula, ami holnapra megoldja a gondokat

Ezen a szinten arra kell törekedni, hogy megváltoztasd a fontossági sorrendben az első helyet elfoglaló dolgot. Nem lehet továbblépni a negyedik lépcsőre, amíg nem az lesz az első számú célkitűzés, hogy megszabadítsd magad az adott rossz szokásától. Az életed a domináns gondolataid irányát fogja követni. Amikor a múltra összpontosítasz, vagy azon rágódsz, akkor a gondolataid visszatartanak az előrehaladásban, hiszen a múltat éled át újra és újra.

A lehető legdestruktívabb dolog, ha a múltbéli dolgok miatt saját magunkat hibáztatjuk. A család, barátok nagyon könnyen észreveszik, ha egy rossz szokás (ivás, falánkság, túlköltekezés, panaszkodás, stb…) tönkreteszi az életed. Azt viszont már sokkal nehezebb észrevenni, még a hozzád legközelebb álló embereknek is, hogy a bűntudat és önhibáztatás minden boldogságra való esélyed tönkreteszi.

A megoldás az, hogy elfogadod a felelősséget önmagadért, és hogy rádöbbensz arra, hogy igenis irányítani tudod saját életed.

Ha már sikerült meghozni a döntést, hogy változni akarsz, ideje kitűzni a saját V-napod (Változás nap). Tűzz ki egy dátumot, és mondd ki a célt: „Holnap abbahagyom a dohányzást.” Rögzítsd elkötelezettséged írásban is.

A sikeres önmegváltoztatás egyik kulcsa az, ha saját tervet készítesz. Bármilyen program, vagy terv létfontosságú része, hogy legyen kellő önbizalmad. Ha hiszel benne, hogy működni fog a program, akkor sokkal nagyobb esélyed van a sikerre. A legbiztosabb módja a dolognak az, ha saját tervet készítesz.


Készülj fel életstílusod alapvető megváltoztatására


Ennél a lépcsőnél az életed újraértékelése jelenti a sikert. A legjobb motiváció az, ha elképzeled, hogy milyen lesz az életed a rossz szokás nélkül.

A változásra való felkészültség azt jelenti, hogy célokat tűzöl ki saját magadnak. Ennek a legjobb módja az, ha írsz magadnak egy személyes kijelentést. Írj egy listát, amin a változás előnyei szerepelnek. Hogyan segítenek ezek az előnyök abban, hogy elérje céljait az életben.

célok, lista, rossz szokás leküzdése

Készíts egy listát céljaidról

A rossz szokásoktól való megszabadulás kulcsa az életmód megváltoztatása. Egy komplett életmód változtatás nem olyasvalami, ami egy nap alatt történik. Ez egy hosszú folyamat, ami akkor kezdődik el, ha a probléma helyett a megoldásra koncentrálsz, és ha többet gondolsz a jelenre mint a múltra.

Ne lepődj meg, ha még nem vagy egészen biztos abban, hogy meg tudsz szabadulni rossz szokásaidtól ezen a lépcsőfokon. Ez nem arról szól, hogy egyik napról a másikra, hirtelen, azonnal fel kell adnod bármit is. Ha úgy erőlteted magadra pl. dohányzásról való leszokást, hogy még nem készültél fel rá mentálisan akkor ez a terv általában visszafelé sül el. Az azonnali leszokás általában nem működik ezen a szinten. Most ugyanis még csupán felkészültél a leszokásra.

A legjobb módja annak, hogy megszabadítsd magad egy rossz szokástól az, ha régi viselkedésed lecseréled egy aktívabb életmódra. 30 percnyi aerob (más néven kardio) edzés már elég ahhoz, hogy endorfinok szabaduljanak fel az agyban. Ezek olyan test által termelt kémiai elemek, amelyek sokkal erősebbek a morfiumnál. Az endorfinok felelősek a békeérzetért, jólétért és a lelkesültségért, jókedvért, amit a rendszeresen testmozgást végző emberek élnek át.

Ha elkötelezed magad heti 90 perc testmozgásra, attól már boldogabb leszel, valamint segít a pusztító életmódot egészségesebb szokásokkal helyettesíteni. Nem muszáj versenysportban részt venni. A gyors, lendületes séta vagy úszás is tökéletesen megteszi. Minden tartós változáshoz kell bizonyos mennyiségű idő, energia és pénz. De ha kitartasz a változás mellett, az nagyon kifizetődő.

Persze nem lehet minden csábítást testmozgással kiváltani. Kell egy terv, ami mindig működik. A legjobb alternatíva a rossz szokások leküzdésére az, ha valamilyen ”aktív elterelést” találsz ki magadnak. Te vagy az egyetlen személy, aki tudhatja, hogy mi fog beválni be neked. Bármilyen technika működhet, ami eltereli gondolataid a rossz szokásaidról. Valami olyat kell kitalálnod, amit élvezni fogsz.(Pl. sport, utazás, kirándulás, könyvolvasás, takarítás, vagy egy ház átalakító projekt mind egészséges alternatívát jelentenek.) A késlekedés, halasztás elkerülendő.

A legnagyobb veszélyt ennél a lépcsőnél a késlekedés, halasztás jelenti. Amire figyelj:

 • Mérlegeld a cselekvés és a halasztás ”előnyeit”.
 • Tűzz ki elérhető célokat. Ha az a célod, hogy mondjuk a következő hónapban kifizeti hiteleid, rosszul kezded, hiszen valószínű, hogy ezzel csak újabb kudarcban lesz részed. Ha egy féléves vagy egyéves határidőt tűzöl ki célul, azzal viszont sokkal nagyobb esélyed lesz a sikerre.
 • Kezdj neki! Csinálj valamit! Az aktivitás a legjobb ellenszere a halasztásnak.
 • Ne büntesd magad, ha nem csinálsz valamit tökéletesen. Ez nem a tökéletességről szól, hanem a folyamatos haladásról.

Fontos az önismeret a sikeres tervezéshez. Mik a valódi okai a rossz szokásának, a késlekedésének? Ez az ok nem más mint a kudarctól való félelem. Ez természetes dolog, ne zavarjon. Csak tűzz ki egy dátumot, és tartsd magad hozzá.

A legjobb, ha ma, sőt MOST állsz neki változtatni.

Ha túl sok időt adsz magadnak, azzal csak valószínűbb, hogy halasztani, késlekedni fogsz.


Negyedik lépés: a probléma megtámadása


Ez az a szint ahol végre nekiláthatsz, de ne feledd, a cselekvés nem az első és nem is az utolsó dolog a változás folyamatában. Nem ez az egyetlen lépcsőfok, ahol fontos változások történnek. Ahhoz, hogy eljuss idáig, módosítani kellett felfogásod, érzelmeid, valamint énképed is, egyik lépésről a másikra haladva.

rossz szokások elhagyása

Lépésről lépésre tudsz haladni

Ennél a lépcsőnél az a cél, hogy megváltoztasd gondolkodásmódod. Ezt úgy érheted el, ha például:

 • Megtanulod, hogyan relaxálj, miközben erős a kísértés
 • Elkezdesz egy edzésprogramot
 • Elsajátítsz olyan ”ellen” technikákat, (gondolatokat, cselekvéseket) amelyek megakadályozzák, hogy visszaess a régi szokásaidba.


Hogyan győzzük le a mindennapos kísértést?


Az ”ellen” technikák a leghatásosabb eszközök az önmegváltoztatás folyamatában. Könnyebb az új viselkedést támogatni, mint megszabadulni a régitől. Ha túl keményen próbálunk megszabadulni egy rossz szokástól az általában biztos recept a kudarcra. Ekkor olyan az ember, mint egy katona, aki fél kézzel harcol.

Ha viszont a viselkedésre koncentrálsz, az már olyan, mintha 2 kézzel harcolnál. Hirtelen több erőd lesz meghozni a kívánt változást. A rossz szokásoktól megszabadult emberek gyakran tapasztalnak frusztrációt a korai szinteken, amikor még teljes erőből próbálnak megszabadulni régi énjüktől.

A siker akkor éri el az embert, ha abbahagyja a próbálkozást. Komolyan! Azzal, ha az új életstílusodra összpontosítasz, nem a régi szokásaid próbálod megszüntetni. Szinte észre se fogod venni mi történik, miközben a következő szintre lépsz és a régi viselkedésed az újra cseréled. Ha megvan a megfelelő előkészület, akkor gyorsan, könnyedén fogsz a következő lépcsőfokra jutni. Ha megvan a megfelelő alapzat, akkor a 4-esről az 5-ös szintre való lépés könnyed lesz.

Kell egy stratégia, amellyel kezelni tudja a mindennapos kísértéseket. A sikeresség egyik titka az aktivitás megtartása.

Az olyan belső sürgetések érzése, mint amikor rágyújtanánk egy cigarettára, töltenénk magunknak egy italt, ennénk még egy szelet tortát, vagy elmennénk a plázába, gyakran egészen más fajta fizikális (testi) sugalmazás vagy felszólítás eredménye mint ahogy azt hinnéd. Ilyenkor azt hiszed, hogy azt súgja tested, hogy dőlj hátra és pihenj, közben benyomva egy doboz fánkot. Közben az igazság az, hogy tested épp azt mondaná, hogy mozogj.


Jutalmazd meg magad


Ezen a szinten már fontos, hogy megjutalmazd saját magad. Írj ”szerződéseket” önmagad megjutalmazásáról, ha teljesítettél valamilyen célt. Írd le a feltételeket. Ahogy azt minden ügyvéd tudja, egy szerződés erősebb, ha írásba van foglalva. (pl. Minden egyes fogyott kiló után teszek …ft-ot egy külön számlára – amit aztán elvásárolsz, elkirándulsz stb).

Használd képzeleted! Bármitől is próbálod megszabadítani magad, az önjutalmazás erőteljes motiváló tud lenni. Ha úgy döntesz, hogy jótékony célra fordítod, jutalmad hatalmas lesz. Ha a fogyott kilók után éhező gyermekek megsegítésére adományozod pénzed, azzal megadsz magadnak minden lehetséges motivációt céljaid eléréséhez.


Ötödik lépés: a csata megnyerése


Ezen a szinten már az a cél, hogy a rossz szokást egy új életstílussal, új életmóddal helyettesítsük. A szakszerű terapeuták ezt hívják úgy hogy fenntartás.

Az ”ellen” technikák amikről a 4. lépcsőnél esett szó, jelentik az első lépést ebben a folyamatban. Új szokások kialakítása létfontosságú a sikerhez. Ha csak eltávolítod a régi szokásod, azzal egy egész életen át tartó harcra ítéli saját magad, ami arról fog szólni, hogy állandóan vissza kell szorítanod azt a szokásaid, illetve ingereid.

Azok, akik elakadtak ezen a lépcsőn, legszívesebben visszamennének régi életmódjukhoz, ha a tudomány valahogy bebizonyítaná, hogy szokásaik ártalmatlanok. Ha feltalálnák a cigarettát, amely valahogy kielégíteni a dohányos nikotin éhségét, úgy, hogy közben nem okoz rákot, érszűkületet, és szívbetegséget, akkor a volt dohányosok soha nem lépnének át ezen a lépcsőn, és karton számra vennék a cigit. Ezen a szinten küzdened kell, nehogy visszaess.

cigi, rossz szokás

Ne botolj meg

A botlások és a visszaesések is arra tanítják az embert, hogy az igazi változáshoz több kell, mint idő, akarat és pénz. Ha arra helyezzük a hangsúlyt, ami igazán fontos, akkor ez is segít abban, hogy az életstílus megváltoztatására figyeljünk. Amikor ezt alkalmaztam, kezdtem többet törődni a kosárlabdával, és kevesebbet a cigiről való leszokásról.

Van olyan rossz szokás,amihez egy egész életen át tartó karbantartás, odafigyelés szükséges. Ezen még a szakértők is véleménye is megoszlik. Az anonim alkoholisták szövetsége azt vallja, hogy ez a lépcsőfok életük végéig tart. Én úgy hiszem, hogy az ember örökre megszabadíthatja magát a rossz szokásaitól.

Egy dolog biztos: A gyors változást ígérő programok azért vallnak kudarcot, mert kihagyják az 5. lépcsőfokot. Az olyan fogyni vágyók, akik jobban visszahíznak a diéta után mint előtte, mind áldozatai az olyan átveréseknek, amik kihagyják a legfontosabb tényezőt: az életvitel megváltoztatását. A végén persze a saját reménykedésük áldozatai lesznek. A keményebb módon tanulják meg, hogy a tartós változáshoz komoly elszántság kell.

Azok az emberek, akik az 5. szinten tartanak, még nem változtatták meg az életüket. Még mindig azon törekednek, hogy megváltoztassák. Egyeseknek tényleg egy élethossz szükséges ehhez, mások pedig hamar túllépnek ezen a lépcsőn és örökre megszabadítják magukat ettől a problémától.

Az igazi változást össze kell kötni egy új életmóddal. Kimutatások bizonyították, hogy akkor sikeres egy diéta, ha közben egészségesebb ételeket eszünk, és rendszeresen mozgunk. Legtöbbünknek nincs szüksége tudományos eredményekre, hogy elhiggyük hiszen: minden nap látunk példát erre, akár saját magunkban, akár ismerőseink személyében.

Amikor az ember visszaesik, abból újra és újra tanul és továbblép. Ez a spirál azon része, amit a leggyakrabban csinálnak újra és újra az emberek, mielőtt végleg kilépnek a körforgásból. Ha elbotlik az ember, nem kell előröl kezdeni az egészet. Sokan teljesen kiesnek a dologból azzal, hogy saját magukat büntetik bűntudatukkal, amiért elbuktak.

2 fontos dolog:

1. egy botlás nem mindig jelent elbukást
2. a bűntudat és az önhibáztatás nem segítenek.

Ha hagyod, hogy bűnösnek érezd magad egy botlás után, akkor valószínűleg teljes kudarcként éled meg, és lehet hogy még 5 év kell egy komoly elhatározáshoz.

Évek kellettek ahhoz, hogy kialakuljon a rossz szokásod. Nagyot tévedsz, ha úgy gondolod, hogy pár nap alatt meg lehet ettől szabadulni.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.