A párkapcsolati magány

Szerző: Párkapcsolat

Párkapcsolati magány sok kapcsolatban jelen van. A magány nem válogat. Nem szabad azt hinni, hogy ez csak az egyedülálló emberek életében van jelen. A magány a párkapcsolatban élők számára is ismerősen hangozhat. Különösen a hosszú távú kapcsolatban élők érezhetik ezt az érzést. Az alapja a magánynak a párkapcsolatban az, hogy valami nem működik, valami elromlott. Az is elképzelhető, hogy ennek a hosszú kapcsolatnak már csak az a funkciója, hogy a párok ne legyenek egyedül, a „ társas magány” még mindig jobb, mint az egyedüllét.


Párkapcsolati magány: hullámvölgyek


A párkapcsolatokban sokszor tapasztaljuk meg a hullámvölgyeket. A perzselő szerelemtől kezdve a kissé elhidegültünk egymástól érzésig. Ha beleragadunk ebbe az elhidegülésbe és nem fordítunk energiát arra, hogy a jelenleg lapos kapcsolatunkat újra feltámasszuk, és csak sodródunk az árral, könnyen érezhetjük azt, hogy a szakadék egyre nagyobb lesz köztünk és egyre megoldhatatlanabb a köztünk lévő probléma. Ebben a helyzetben pedig könnyen érezhetjük magunkat magányosnak. Nem látjuk a kiutat ebből a helyzetből. Kialakult a párkapcsolati magány.


Párkapcsolati magány: saját boldogságodat másokéhoz méred


A magány érzésének a kialakulásában sajnos szerepet játszik a közösségi média is. Rengeteg tökéletes pár jön veled szembe, akik klassz helyen vacsiznak, vagy egzotikus helyen nyaralnak és sajnos akarva akaratlanul is összehasonlítod magadat és a párodat velük. Ez a legkárosabb dolog amit tehetünk. Amíg a saját boldogságodat másokéhoz méred valószínű, hogy csalódott és kiábrándult leszel. Az sem kizárt, hogy vannak olyan emberek, akik alkatilag is hajlamosabbak a negatív érzések megélésére. Párkapcsolat esetén pedig a másik féltől várják azt, hogy tartalommal töltsék meg az életüket. Ez általában nem túl célravezető. Fontos megtalálnunk, hogy ez a magány érzés belőlünk jön, vagy a párkapcsolatunkból. Tárjuk fel a párkapcsolati magány okát. Sok beszélgetésre van szükség a párunkkal ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk.


Párkapcsolati magány: kiteljesedés


Az is elképzelhető, hogy nem tudunk kiteljesedni valamiben, nem tudjuk elérni a várva várt sikert, az áttörést, a karrierben, a sportban, bárhol. Amíg nem találunk erre megoldást, addig sajnos az élet minden területén „savanyú lesz a szőlő”, és csak a rosszat fogjuk látni és negatívan állunk mindenhez és mindenkihez. A pesszimizmus és a negatív hozzáállás ragadós. Könnyen magával rántja mindkét félt egy-egy ilyen helyzet. Érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani. Próbáljunk rájönni mi vezetett odáig, hogy a párkapcsolati magány fogalma felmerült a kapcsolatban.

  • Vajon a párkapcsolatom előtt boldogabb voltam?
  • A magány érzése felerősödik, ha a párommal vagyok, vagy beszélgetek vele?
  • Ha megosztok vele egy sikerélményt ő ,hogy reagál rá?
  • Megváltozik-e az én helyzetértékelésem az ő véleményének a hatására?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása közelebb visz az igazsághoz.


Párkapcsolati magány: célok


Az is elképzelhető, hogy más céljai lettek a párkapcsolati feleknek, más a motiváltságuk. Nem tudják megosztani egymással a sikereiket és nem kapják meg érte a megfelelő dicséretet és a lelkesedést. Mindezt attól a személytől, akitől a legjobban szeretnénk. Ez is okozhatja, hogy úgy érezzük magányosak vagyunk, felmerül bennünk a párkapcsolati magány gondolata.

.


Párkapcsolati magány: nehéz időszakok


Lehetséges, hogy épp egy nehéz időszakon mész keresztül és a saját belső vívódásodat vetíted rá a kapcsolatodra. Mindenképpen segítség az, ha a pároddal leülsz és megbeszéled a felmerült kérdéseidet és problémáidat. Szükséges elmondani azt ,hogy mostanában elhanyagoltnak érezzük magunkat és több figyelemre, törődésre lenne szükségünk a másik féltől. Fontos, hogy ne tűnjünk támadónak, a párunk ne érezze azt, hogy sarokba szorítjuk és rázúdítjuk minden gondunkat, bajunkat. A megfelelő tálalása a problémának ebben a helyzetben kulcsfontosságú. Ez már mondhatni fél siker. Nem szabad engedni azt, hogy a helyzet elmérgesedjen, vagy a párkapcsolatunkban lévő szakadék elmélyüljön.


Párkapcsolati magány: eltávolodás


Érdemes elkülöníteni egymástól azt a magányt, amit akkor érzünk, amikor a párunk ahelyett, hogy velünk foglalkozna, meccset néz, esetleg játszik a telefonján. A párkapcsolati magány alatt azt értjük, ha a párunktól napról –napra jobban eltávolodunk. Nem mindig kell a legrosszabbra gondolni. Néhány kapcsolat csak elveszíti a szikrát. Ellaposodott a kapcsolatunk, szükség van néhány praktikára, hogy visszahozzuk a tüzet és a vágyat. Ebben az esetben könnyű dolgunk van.


Párkapcsolati magány: el kell engedni


Mi a helyzet akkor,ha egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek? Vonzónak találtam a másikat, csinosnak, de hosszútávon nem illünk egymáshoz. Teljesen más értékrendünk van, nincs semmi közös témánk. Azok a problémák, amik a párkapcsolat elején annyira bagatellnek tűntek, idővel elnyerik valós nagyságukat. Ebben az esetben zsákutcába futottunk. Ezt a kapcsolatot el kell engedni. Felesleges miatta emésztenünk magunkat.


Párkapcsolati magány: tényleges fizikai távolság


Mi a helyzet a tényleges fizikai távolság esetén? Amikor nem egy képzeletbeli szakadék van köztünk, hanem pár száz, pár ezer kilométer. A párom esetleg katona, rendőr, tűzoltó. Ilyenkor valóban joggal érezhetjük magunkat magányosnak. Azt érezzük, hogy a párom, a szerelmem nem része a hétköznapi életemnek, nélküle történik minden egész nap, sőt este is. Nincs az a közös pont, amikor kiteljesedhetünk. A kérdés az, hogy mennyi ideig tart ez az állapot és ez számunkra elfogadható-e? Kibírjuk-e azt az időt,amíg távol van, mert ez egy ideiglenes helyzet, vagy nem és keresek egy olyan párt, aki része a mindennapjaimnak és mindig itt van velem? Arról nem is beszélve, amikor a másik fél kórházban van betegség miatt. Ebben az esetben nem hibáztathatjuk a másikat. Akarata ellenére került a kapcsolatunk ilyen helyzetbe. Érdemes beszélgetni arról, mennyire hiányzik a másik, ha van rá módunk, ha pedig nincs akkor az erőteljes fókusz segíthet. Látni a célt a szemünk előtt, ha a másik fél felgyógyul, kapcsolatunk ott folytatódhat tovább, ahol abbamaradt.


Párkapcsolati magány: változások


Fizikai vagy lelki bántalmazás esetén is érezheti úgy a pár egyik tagja, hogy nagyon magányos. Nem látja a kiutat a kialakult helyzetből és talán olyan személy sincs, akitől segítségre számíthat. A magány érzését nagy változások után is érezhetjük. Amikor a párunk új munkát kap. Több fizetéssel, viszont kevesebb szabadidővel. Felvetődhet bennünk a kérdés, hogy ez vajon milyen hatással lesz a kapcsolatunkra? A kevesebb szabadidő miatt megromlik a kapcsolatunk? Ez a lelki vívódás sem biztos, hogy jó hatással van az életünkre. Sok őszinte beszélgetésre lesz szükség ahhoz, hogy először is megfogalmazzuk azt, hogy egy oldalon állunk-e, felismertük a problémát és közösen megpróbáljuk kitalálni ennek orvoslását. Ha úgy érezzük elakadtunk ebben a folyamatban és szeretnénk megmenteni a köztünk lévő kapcsolatot, ne féljünk segítséget kérni.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.