A párkapcsolati magány

Szerző: Párkapcsolat

Párkapcsolati magány sok kapcsolatban jelen van. A magány nem válogat. Nem szabad azt hinni, hogy ez csak az egyedülálló emberek életében van jelen. A magány a párkapcsolatban élők számára is ismerősen hangozhat. Különösen a hosszú távú kapcsolatban élők érezhetik ezt az érzést. Az alapja a magánynak a párkapcsolatban az, hogy valami nem működik, valami elromlott. Az is elképzelhető, hogy ennek a hosszú kapcsolatnak már csak az a funkciója, hogy a párok ne legyenek egyedül, a „ társas magány” még mindig jobb, mint az egyedüllét.


Párkapcsolati magány: hullámvölgyek


A párkapcsolatokban sokszor tapasztaljuk meg a hullámvölgyeket. A perzselő szerelemtől kezdve a kissé elhidegültünk egymástól érzésig. Ha beleragadunk ebbe az elhidegülésbe és nem fordítunk energiát arra, hogy a jelenleg lapos kapcsolatunkat újra feltámasszuk, és csak sodródunk az árral, könnyen érezhetjük azt, hogy a szakadék egyre nagyobb lesz köztünk és egyre megoldhatatlanabb a köztünk lévő probléma. Ebben a helyzetben pedig könnyen érezhetjük magunkat magányosnak. Nem látjuk a kiutat ebből a helyzetből. Kialakult a párkapcsolati magány.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


Párkapcsolati magány: saját boldogságodat másokéhoz méred


A magány érzésének a kialakulásában sajnos szerepet játszik a közösségi média is. Rengeteg tökéletes pár jön veled szembe, akik klassz helyen vacsiznak, vagy egzotikus helyen nyaralnak és sajnos akarva akaratlanul is összehasonlítod magadat és a párodat velük. Ez a legkárosabb dolog amit tehetünk. Amíg a saját boldogságodat másokéhoz méred valószínű, hogy csalódott és kiábrándult leszel. Az sem kizárt, hogy vannak olyan emberek, akik alkatilag is hajlamosabbak a negatív érzések megélésére. Párkapcsolat esetén pedig a másik féltől várják azt, hogy tartalommal töltsék meg az életüket. Ez általában nem túl célravezető. Fontos megtalálnunk, hogy ez a magány érzés belőlünk jön, vagy a párkapcsolatunkból. Tárjuk fel a párkapcsolati magány okát. Sok beszélgetésre van szükség a párunkkal ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


Párkapcsolati magány: kiteljesedés


Az is elképzelhető, hogy nem tudunk kiteljesedni valamiben, nem tudjuk elérni a várva várt sikert, az áttörést, a karrierben, a sportban, bárhol. Amíg nem találunk erre megoldást, addig sajnos az élet minden területén „savanyú lesz a szőlő”, és csak a rosszat fogjuk látni és negatívan állunk mindenhez és mindenkihez. A pesszimizmus és a negatív hozzáállás ragadós. Könnyen magával rántja mindkét félt egy-egy ilyen helyzet. Érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani. Próbáljunk rájönni mi vezetett odáig, hogy a párkapcsolati magány fogalma felmerült a kapcsolatban.

  • Vajon a párkapcsolatom előtt boldogabb voltam?
  • A magány érzése felerősödik, ha a párommal vagyok, vagy beszélgetek vele?
  • Ha megosztok vele egy sikerélményt ő ,hogy reagál rá?
  • Megváltozik-e az én helyzetértékelésem az ő véleményének a hatására?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása közelebb visz az igazsághoz.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


Párkapcsolati magány: célok


Az is elképzelhető, hogy más céljai lettek a párkapcsolati feleknek, más a motiváltságuk. Nem tudják megosztani egymással a sikereiket és nem kapják meg érte a megfelelő dicséretet és a lelkesedést. Mindezt attól a személytől, akitől a legjobban szeretnénk. Ez is okozhatja, hogy úgy érezzük magányosak vagyunk, felmerül bennünk a párkapcsolati magány gondolata.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


Párkapcsolati magány: nehéz időszakok


Lehetséges, hogy épp egy nehéz időszakon mész keresztül és a saját belső vívódásodat vetíted rá a kapcsolatodra. Mindenképpen segítség az, ha a pároddal leülsz és megbeszéled a felmerült kérdéseidet és problémáidat. Szükséges elmondani azt ,hogy mostanában elhanyagoltnak érezzük magunkat és több figyelemre, törődésre lenne szükségünk a másik féltől. Fontos, hogy ne tűnjünk támadónak, a párunk ne érezze azt, hogy sarokba szorítjuk és rázúdítjuk minden gondunkat, bajunkat. A megfelelő tálalása a problémának ebben a helyzetben kulcsfontosságú. Ez már mondhatni fél siker. Nem szabad engedni azt, hogy a helyzet elmérgesedjen, vagy a párkapcsolatunkban lévő szakadék elmélyüljön.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


Párkapcsolati magány: eltávolodás


Érdemes elkülöníteni egymástól azt a magányt, amit akkor érzünk, amikor a párunk ahelyett, hogy velünk foglalkozna, meccset néz, esetleg játszik a telefonján. A párkapcsolati magány alatt azt értjük, ha a párunktól napról –napra jobban eltávolodunk. Nem mindig kell a legrosszabbra gondolni. Néhány kapcsolat csak elveszíti a szikrát. Ellaposodott a kapcsolatunk, szükség van néhány praktikára, hogy visszahozzuk a tüzet és a vágyat. Ebben az esetben könnyű dolgunk van.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


Párkapcsolati magány: el kell engedni


Mi a helyzet akkor,ha egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek? Vonzónak találtam a másikat, csinosnak, de hosszútávon nem illünk egymáshoz. Teljesen más értékrendünk van, nincs semmi közös témánk. Azok a problémák, amik a párkapcsolat elején annyira bagatellnek tűntek, idővel elnyerik valós nagyságukat. Ebben az esetben zsákutcába futottunk. Ezt a kapcsolatot el kell engedni. Felesleges miatta emésztenünk magunkat.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


Párkapcsolati magány: tényleges fizikai távolság


Mi a helyzet a tényleges fizikai távolság esetén? Amikor nem egy képzeletbeli szakadék van köztünk, hanem pár száz, pár ezer kilométer. A párom esetleg katona, rendőr, tűzoltó. Ilyenkor valóban joggal érezhetjük magunkat magányosnak. Azt érezzük, hogy a párom, a szerelmem nem része a hétköznapi életemnek, nélküle történik minden egész nap, sőt este is. Nincs az a közös pont, amikor kiteljesedhetünk. A kérdés az, hogy mennyi ideig tart ez az állapot és ez számunkra elfogadható-e? Kibírjuk-e azt az időt,amíg távol van, mert ez egy ideiglenes helyzet, vagy nem és keresek egy olyan párt, aki része a mindennapjaimnak és mindig itt van velem? Arról nem is beszélve, amikor a másik fél kórházban van betegség miatt. Ebben az esetben nem hibáztathatjuk a másikat. Akarata ellenére került a kapcsolatunk ilyen helyzetbe. Érdemes beszélgetni arról, mennyire hiányzik a másik, ha van rá módunk, ha pedig nincs akkor az erőteljes fókusz segíthet. Látni a célt a szemünk előtt, ha a másik fél felgyógyul, kapcsolatunk ott folytatódhat tovább, ahol abbamaradt.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


Párkapcsolati magány: változások


Fizikai vagy lelki bántalmazás esetén is érezheti úgy a pár egyik tagja, hogy nagyon magányos. Nem látja a kiutat a kialakult helyzetből és talán olyan személy sincs, akitől segítségre számíthat. A magány érzését nagy változások után is érezhetjük. Amikor a párunk új munkát kap. Több fizetéssel, viszont kevesebb szabadidővel. Felvetődhet bennünk a kérdés, hogy ez vajon milyen hatással lesz a kapcsolatunkra? A kevesebb szabadidő miatt megromlik a kapcsolatunk? Ez a lelki vívódás sem biztos, hogy jó hatással van az életünkre. Sok őszinte beszélgetésre lesz szükség ahhoz, hogy először is megfogalmazzuk azt, hogy egy oldalon állunk-e, felismertük a problémát és közösen megpróbáljuk kitalálni ennek orvoslását. Ha úgy érezzük elakadtunk ebben a folyamatban és szeretnénk megmenteni a köztünk lévő kapcsolatot, ne féljünk segítséget kérni.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat

Hollenda Zsolt
Tréner, life & business coach

A weboldal cikkjeinek és oktatóanyagainak szerzője Hollenda Zsolt. Szakterülete az önbizalom fejlesztése és a személyes hatékonyság növelése. 2006 óta foglalkozik a témával, 2010 óta trénerként és coach-ként dolgozik. Emberek ezreinek segített életüket pozitív irányba változtatni.
Bővebben Zsoltról itt olvashatsz.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Hogyan tovább?

Innen a folytatás többfelé ágazhat

Mini Videó Tréning (FREE)

Ha még nem tetted, jelentkezz az 5 napos Mini Videó Tréningre, ami egy ingyenes anyag, és rengeteg gyakorlati információval lát el.
Kattints ide a jelentkezéshez.

Online Tréningek

Ha szeretnél gyorsabban haladni, és nem csak arra van szükséged, hogy „felnyissák a szemed”, hanem konkrét, kipróbált  oktatóanyagot szeretnél, akkor rendelj az Online tréningek közül: Nézz körül itt.

Élő Tréningek

Ha szeretnéd, hogy problémádat egy jó közösségben oldjuk meg, gyakorlatias feladatokkal, jó hangulatban, játékosan, akkor az élő tréningen a helyed.
Kattints ide az időpontokért.

Konzultáció Coaching

Ha személyre szabott segítségre van szükséged, gyere el hozzám egy konzultációra, ahol csak a Te problémáiddal foglalkozunk, azokra keressük a megoldást.
A konzultációs csomagokat itt találod.

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
1039 Budapest Lukács György u. 20. III/10

Adószám: 73176167-1-41

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Jogi dolgok
Adatvédelmi szabályzat itt érhető el
Impresszum
Cookie (süti) használat

Tárhely szolgáltató: Magyar Hosting Kft.
1132 Budapest, Victor Hugo utca 18-22.
+36 1 700 2323; mhosting.hu; info@mhosting.hu

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.