A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban

Szerző: Párkapcsolat

Mi a tartós párkapcsolat titka? Tesszük fel a kérdést és várjuk, hogy valaki megválaszolja ezt a hét pecséttel őrzött titkot. Mitől működik az egyik párnak olyan jól a kapcsolata, míg a másik párnak miért van tele nehézséggel a párkapcsolata? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához nem kell segítségül hívni semmilyen boszorkányt, vagy varázslót, mert a válasz egyszerű, a megfelelő kommunikáció. Így elkerülhetjük, hogy kialakuljon a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: egymás megismerése


A megfelelő kommunikáció azt jelenti, hogy mindkét fél úgy érzi, hogy elmondhatja a párjának problémáját, a másik fél pedig azt meghallgatja és megpróbál neki segíteni, közösen megoldani azt. Megértő fülekre találnak a másik félben. Fontos az, hogy a párja megossza vele a gondolatait, érzelmeit. Ezáltal egymás megismeréséhez is közelebb kerülünk. Beszélgessünk egymással, beszéljük ki ami minket zavar, bánt vagy aggaszt. Ne söpörjük a szőnyeg alá a gondokat. Ha így teszünk, akkor egy virágzó kapcsolatot tudunk kialakítani szerelmünkkel és a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban ismeretlen lesz.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: megbeszélni a problémákat


Azt fontos elmondani, hogy nem mindenki ugyanúgy kommunikál. Valaki szereti bővebben kifejteni mondandóját, mesélni részletesen, alaposan a történetet. Más emberek pedig lényegre törően, mondják el ugyanazt. A nonverbális kommunikációnál ugyanez a helyzet. Egyes emberek több mimikát, arcjátékot használnak, míg mások arcáról képtelenség bármi érzelmet leolvasni. Ugyanolyan arcot vágnak, ha rossz a kedvük és ugyanolyat, ha jó. Ezzel semmi baj. Viszont, mi a helyzet, ha ez nem működik és otthon, a párommal nem tudom megbeszélni a problémákat. Nem mutat érdeklődést az iránt, hogy meghallgasson, vagy ha meg is hallgat kigúnyolja az érzéseimet, esetleg elbagatellizálja.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: nyíltan és őszintén


Mérgező hatással bír egy párkapcsolatban az a tény is, ha az ember párja hazudik. Lehet ez kicsi hazugság, vagy nagy hazugság, de mindenképpen azt jelenti, hogy szeret kibújni a felelősség esetleg a konfrontáció alól és inkább folyamodik egy kis csínyhez, csak minél hamarabb végére érjen a beszélgetésnek. A kapcsolat akkor állja ki az idő próbáját, ha minden felmerült problémáról a felek nyíltan és őszintén tudnak beszélni. Nem kell ugyanazon az állásponton lenni, de fontos, hogy meghallgassuk a másik különböző véleményét. Amivel, ha nem is győz meg minket, tartsuk tiszteletben. Viszont, ha a párod nehezen nyílik meg előtted, akkor még több beszélgetésre és stressz oldásra lesz szükség, hogy a hosszú párkapcsolathoz szükséges bizalmi viszony kiépüljön. Ha ezen nem dolgozunk akkor, a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban előbb-utóbb érezhető hatással lesz a párkapcsolatunkra.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: kommunikáció kiépítése


Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki hajlamos arra, hogy „szavad ne feledd” mondattal félbeszakítson téged. Ez baráti kapcsolat esetén is egyébként rendkívül zavaró, pláne, ha a párod csinálja ezt. A párkapcsolatban az, hogy mindkét fél teljes mértékben nyugodtan és zavartalanul el tudja mondani érzéseit, gondolatait egy kardinális kérdés a megfelelő kommunikáció kiépítésében. Az, ahogy a párunk egy vitában viselkedik sok mindent elárul a személyiségéről. Vita esetén a pároknak fontos célja, hogy minél hamarabb lezárják azt. Megkeresni a probléma gyökerét és megoldási javaslatokkal rövid úton belül pontot tenni az ügy végére. De mi a helyzet akkor, hogy ehelyett a párunk végig támadó, mindenért minket hibáztat, nem az a célja, hogy közösen megoldjuk a problémát, hanem az, hogy az ő egója megmeneküljön és ő szálljon ki győztesen a vitából. Attól sem riad vissza, hogy a másikat ennek érdekében bántsa és megalázza.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: téged szeretne irányítani


Mi történik akkor, ha a párodat szembesíted egy problémával, vagy egy vitás helyzetből nem ő jön ki győztesen, hanem te? Számíthatsz-e büntetésre tőle? Esetleg ez az, hogy egész nap nem szól hozzád? A kommunikáció hiányával vesz rajtad elégtételt. Elég gyerekes. Ezzel a passzív-agresszív viselkedéssel pedig téged szeretne irányítani, esetleg egy bocsánatkérést kicsikarni. Nem fair-play módon.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: a múlt


Másik eset az, ha a párunk teljesen passzívan kommunikál, elvárja tőlünk, hogy találjuk ki mi a baja, mit szeretne. Az ilyen típusú személyiségek könnyen irányíthatóak, ami miatt sok esetben frusztráltak. A múlt felemlegetése sem tartozik a korrekt fegyverek közé. A múlt az elmúlt, megbocsátottam az engem ért sérelemért, és amiért már egyszer megbocsátottam azt nem emlegethetem fel semmilyen körülmények között.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: kommunikációs minták


Többször halljuk, hogy vannak temperamentumosabb párok, akik sokkal hangosabban beszélnek egymással, ami már-már vitának is tűnhet a kívülálló számára. Vannak olyan párok, akik pedig inkább hangos szóváltástól mentesen próbálják meg a nézeteltéréseiket megbeszélni. Láthatjuk, hogy nincs két egyforma pár, nincs két egyforma kommunikáció sem. Viszont vannak olyan alapvető dolgok, amik felett nem lehet átsiklani. Az, hogy mindkét fél a vágyait és az igényeit egyenlően tudják elmondani a másik fél számára. Sok esetben vannak komfortos és kényelmes kommunikációs minták, amihez könnyebb visszatérni, mert kényelmesen mozog benne az ember és kevés energia befektetést igényel. Az is lehet, hogy a párkapcsolatban töltött időszak alatt vette fel ezt a kommunikációs mintát a pár egyik tagja. Ezzel nincs semmi baj, ha a rossz szokást képes elismerni a fél és hajlandó ezen változtatni.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: engedékenyebb, konfliktuskerülő


A párkapcsolatokban az egyik fél mindig engedékenyebb, konfliktuskerülő, a béke érdekében és a konfrontáció elkerüléséért hajlamos egy számára előnytelen kompromisszum megkötésére. Ha pedig hosszú távon gondolkozunk nem érdemes ilyen helyzetekbe belebonyolódni, ahol a másik fél nem egy őszinte kompromisszumra lép, hanem egy a másik fél számára kedvező végkimenetelhez aszisztál. Az ilyen típusú embereknek nagy segítség az, ha gondolataik egy részét leírják. Nagyon fontos az, hogy a másik félben ne maradjon elfojtott sérelem.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: „elbeszélnek egymás mellett”


Látjuk, hogy a párkapcsolati kommunikáció egyébként egy rendkívül tudatos folyamat, amiben jobb esetben csak finomhangolás szükséges, mert mindkét fél hasonló személyiséggel rendelkezik, vagy van az a gyakori eset, amikor két különböző személyiségű fél gondolatait, elvárásait kell „közös nevezőre” hozni. Sok kompromisszummal és gyakorlással ez sem lehetetlen. Viszont mindkét félnek akarnia kell ezt és dolgoznia rajta, hogy a másik fél kommunikációját és stílusát helyesen értelmezzék. Nincs annál rosszabb eset, amikor a párok „elbeszélnek egymás mellett”, és egyébként ugyanazt próbálják a másik tudomására hozni, csak más szavakkal. Arról nem is beszélve, ha az „üzenet” a rossz értelmezés miatt nem ér célba.

INGYENES önbizalom növelő videó

5 napos önbizalom növelő videó sorozat

Hollenda Zsolt
Tréner, life & business coach

A weboldal cikkjeinek és oktatóanyagainak szerzője Hollenda Zsolt. Szakterülete az önbizalom fejlesztése és a személyes hatékonyság növelése. 2006 óta foglalkozik a témával, 2010 óta trénerként és coach-ként dolgozik. Emberek ezreinek segített életüket pozitív irányba változtatni.
Bővebben Zsoltról itt olvashatsz.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Hogyan tovább?

Innen a folytatás többfelé ágazhat

Mini Videó Tréning (FREE)

Ha még nem tetted, jelentkezz az 5 napos Mini Videó Tréningre, ami egy ingyenes anyag, és rengeteg gyakorlati információval lát el.
Kattints ide a jelentkezéshez.

Online Tréningek

Ha szeretnél gyorsabban haladni, és nem csak arra van szükséged, hogy „felnyissák a szemed”, hanem konkrét, kipróbált  oktatóanyagot szeretnél, akkor rendelj az Online tréningek közül: Nézz körül itt.

Élő Tréningek

Ha szeretnéd, hogy problémádat egy jó közösségben oldjuk meg, gyakorlatias feladatokkal, jó hangulatban, játékosan, akkor az élő tréningen a helyed.
Kattints ide az időpontokért.

Konzultáció Coaching

Ha személyre szabott segítségre van szükséged, gyere el hozzám egy konzultációra, ahol csak a Te problémáiddal foglalkozunk, azokra keressük a megoldást.
A konzultációs csomagokat itt találod.

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
1039 Budapest Lukács György u. 20. III/10

Adószám: 73176167-1-41

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Jogi dolgok
Adatvédelmi szabályzat itt érhető el
Impresszum
Cookie (süti) használat

Tárhely szolgáltató: Magyar Hosting Kft.
1132 Budapest, Victor Hugo utca 18-22.
+36 1 700 2323; mhosting.hu; info@mhosting.hu

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.