A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban

Szerző: Párkapcsolat

Mi a tartós párkapcsolat titka? Tesszük fel a kérdést és várjuk, hogy valaki megválaszolja ezt a hét pecséttel őrzött titkot. Mitől működik az egyik párnak olyan jól a kapcsolata, míg a másik párnak miért van tele nehézséggel a párkapcsolata? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához nem kell segítségül hívni semmilyen boszorkányt, vagy varázslót, mert a válasz egyszerű, a megfelelő kommunikáció. Így elkerülhetjük, hogy kialakuljon a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: egymás megismerése


A megfelelő kommunikáció azt jelenti, hogy mindkét fél úgy érzi, hogy elmondhatja a párjának problémáját, a másik fél pedig azt meghallgatja és megpróbál neki segíteni, közösen megoldani azt. Megértő fülekre találnak a másik félben. Fontos az, hogy a párja megossza vele a gondolatait, érzelmeit. Ezáltal egymás megismeréséhez is közelebb kerülünk. Beszélgessünk egymással, beszéljük ki ami minket zavar, bánt vagy aggaszt. Ne söpörjük a szőnyeg alá a gondokat. Ha így teszünk, akkor egy virágzó kapcsolatot tudunk kialakítani szerelmünkkel és a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban ismeretlen lesz.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: megbeszélni a problémákat


Azt fontos elmondani, hogy nem mindenki ugyanúgy kommunikál. Valaki szereti bővebben kifejteni mondandóját, mesélni részletesen, alaposan a történetet. Más emberek pedig lényegre törően, mondják el ugyanazt. A nonverbális kommunikációnál ugyanez a helyzet. Egyes emberek több mimikát, arcjátékot használnak, míg mások arcáról képtelenség bármi érzelmet leolvasni. Ugyanolyan arcot vágnak, ha rossz a kedvük és ugyanolyat, ha jó. Ezzel semmi baj. Viszont, mi a helyzet, ha ez nem működik és otthon, a párommal nem tudom megbeszélni a problémákat. Nem mutat érdeklődést az iránt, hogy meghallgasson, vagy ha meg is hallgat kigúnyolja az érzéseimet, esetleg elbagatellizálja.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: nyíltan és őszintén


Mérgező hatással bír egy párkapcsolatban az a tény is, ha az ember párja hazudik. Lehet ez kicsi hazugság, vagy nagy hazugság, de mindenképpen azt jelenti, hogy szeret kibújni a felelősség esetleg a konfrontáció alól és inkább folyamodik egy kis csínyhez, csak minél hamarabb végére érjen a beszélgetésnek. A kapcsolat akkor állja ki az idő próbáját, ha minden felmerült problémáról a felek nyíltan és őszintén tudnak beszélni. Nem kell ugyanazon az állásponton lenni, de fontos, hogy meghallgassuk a másik különböző véleményét. Amivel, ha nem is győz meg minket, tartsuk tiszteletben. Viszont, ha a párod nehezen nyílik meg előtted, akkor még több beszélgetésre és stressz oldásra lesz szükség, hogy a hosszú párkapcsolathoz szükséges bizalmi viszony kiépüljön. Ha ezen nem dolgozunk akkor, a kommunikáció hiánya a párkapcsolatban előbb-utóbb érezhető hatással lesz a párkapcsolatunkra.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: kommunikáció kiépítése


Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki hajlamos arra, hogy „szavad ne feledd” mondattal félbeszakítson téged. Ez baráti kapcsolat esetén is egyébként rendkívül zavaró, pláne, ha a párod csinálja ezt. A párkapcsolatban az, hogy mindkét fél teljes mértékben nyugodtan és zavartalanul el tudja mondani érzéseit, gondolatait egy kardinális kérdés a megfelelő kommunikáció kiépítésében. Az, ahogy a párunk egy vitában viselkedik sok mindent elárul a személyiségéről. Vita esetén a pároknak fontos célja, hogy minél hamarabb lezárják azt. Megkeresni a probléma gyökerét és megoldási javaslatokkal rövid úton belül pontot tenni az ügy végére. De mi a helyzet akkor, hogy ehelyett a párunk végig támadó, mindenért minket hibáztat, nem az a célja, hogy közösen megoldjuk a problémát, hanem az, hogy az ő egója megmeneküljön és ő szálljon ki győztesen a vitából. Attól sem riad vissza, hogy a másikat ennek érdekében bántsa és megalázza.

.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: téged szeretne irányítani


Mi történik akkor, ha a párodat szembesíted egy problémával, vagy egy vitás helyzetből nem ő jön ki győztesen, hanem te? Számíthatsz-e büntetésre tőle? Esetleg ez az, hogy egész nap nem szól hozzád? A kommunikáció hiányával vesz rajtad elégtételt. Elég gyerekes. Ezzel a passzív-agresszív viselkedéssel pedig téged szeretne irányítani, esetleg egy bocsánatkérést kicsikarni. Nem fair-play módon.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: a múlt


Másik eset az, ha a párunk teljesen passzívan kommunikál, elvárja tőlünk, hogy találjuk ki mi a baja, mit szeretne. Az ilyen típusú személyiségek könnyen irányíthatóak, ami miatt sok esetben frusztráltak. A múlt felemlegetése sem tartozik a korrekt fegyverek közé. A múlt az elmúlt, megbocsátottam az engem ért sérelemért, és amiért már egyszer megbocsátottam azt nem emlegethetem fel semmilyen körülmények között.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: kommunikációs minták


Többször halljuk, hogy vannak temperamentumosabb párok, akik sokkal hangosabban beszélnek egymással, ami már-már vitának is tűnhet a kívülálló számára. Vannak olyan párok, akik pedig inkább hangos szóváltástól mentesen próbálják meg a nézeteltéréseiket megbeszélni. Láthatjuk, hogy nincs két egyforma pár, nincs két egyforma kommunikáció sem. Viszont vannak olyan alapvető dolgok, amik felett nem lehet átsiklani. Az, hogy mindkét fél a vágyait és az igényeit egyenlően tudják elmondani a másik fél számára. Sok esetben vannak komfortos és kényelmes kommunikációs minták, amihez könnyebb visszatérni, mert kényelmesen mozog benne az ember és kevés energia befektetést igényel. Az is lehet, hogy a párkapcsolatban töltött időszak alatt vette fel ezt a kommunikációs mintát a pár egyik tagja. Ezzel nincs semmi baj, ha a rossz szokást képes elismerni a fél és hajlandó ezen változtatni.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: engedékenyebb, konfliktuskerülő


A párkapcsolatokban az egyik fél mindig engedékenyebb, konfliktuskerülő, a béke érdekében és a konfrontáció elkerüléséért hajlamos egy számára előnytelen kompromisszum megkötésére. Ha pedig hosszú távon gondolkozunk nem érdemes ilyen helyzetekbe belebonyolódni, ahol a másik fél nem egy őszinte kompromisszumra lép, hanem egy a másik fél számára kedvező végkimenetelhez aszisztál. Az ilyen típusú embereknek nagy segítség az, ha gondolataik egy részét leírják. Nagyon fontos az, hogy a másik félben ne maradjon elfojtott sérelem.


A kommunikáció hiánya a párkapcsolatban: „elbeszélnek egymás mellett”


Látjuk, hogy a párkapcsolati kommunikáció egyébként egy rendkívül tudatos folyamat, amiben jobb esetben csak finomhangolás szükséges, mert mindkét fél hasonló személyiséggel rendelkezik, vagy van az a gyakori eset, amikor két különböző személyiségű fél gondolatait, elvárásait kell „közös nevezőre” hozni. Sok kompromisszummal és gyakorlással ez sem lehetetlen. Viszont mindkét félnek akarnia kell ezt és dolgoznia rajta, hogy a másik fél kommunikációját és stílusát helyesen értelmezzék. Nincs annál rosszabb eset, amikor a párok „elbeszélnek egymás mellett”, és egyébként ugyanazt próbálják a másik tudomására hozni, csak más szavakkal. Arról nem is beszélve, ha az „üzenet” a rossz értelmezés miatt nem ér célba.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.