Önértékelés fejlesztése

Szerző: Önbizalom

Az önértékelés egy olyan belső folyamat, ami során jobban megismered magadat és megtudod állapítani, hogy milyen erősségekkel illetve milyen gyengeségekkel rendelkezel. Az önértékelés fejlesztése végett ezen képességeidet és ezek fejlődését érdemes folyamatosan értékelned.


Önértékelés fejlesztése: erősségeid és gyengeségeid


Biztosan feltetted már magadnak a nagy kérdést, hogy mik az erősségeid, mik azok a tulajdonságaid, amik minden helyzetben biztonságot adnak a számodra. A gyengeségeid esetén pedig mi az oka, mi az akadálya annak, hogy eddig ezt a tulajdonságodat nem fordítottad a saját előnyödre.


Önértékelés fejlesztése: munkahelyen


Nagyobb cégek kiemelt figyelmet fordítanak az emberek éves értékelésére. Azt veszik alapul, hogy milyen utat tett meg a munkavállaló, sikerült-e magához képest fejlődnie. Meghatározzák azokat a célokat, amik motiváltabbá tennék a munkavállalót. Ezek mind olyan célok amik elérésével elégedett lenne a dolgozó illetve a cég érdekében is állnak ezek elérése, megszerzése.
Fejlődésed szempontjából fontos, hogy pontos képet kapj magadról, a szervezetben betöltött szerepedről. Magabiztos legyél és a bizonytalanságot el tudd kerülni. Ha pedig ismered, a hibáidat gyorsabban tudsz egy esetleges korrekciót elvégezni azon, ami kifejezetten előnyös lesz a munkahelyeden.


Önértékelés fejlesztése: erősségeid és gyengeségeid


A megfelelő önértékelés fontos szerepet tölt be egy iskolaválasztásnál, továbbtanulásnál is. Úgy érzed, hogy továbbtanulnál, igényled az új információt, a megmérettetést, akkor érdemes alapul venni, mik azok a tulajdonságok, amik segítenek kiválasztani neked a megfelelő iskolát.

  • nagyon szociális vagy, szeretsz emberekkel foglalkozni,
  • kiemelkedő kommunikációs képességgel bírsz, vagy pont ellenkezőleg, nem igazán szereted az emberek közelségét,
  • jobban szeretsz egyedül dolgozni,
  • kifejezetten műszaki beállítottságú vagy,

akkor máris megvan az irány, amerre érdemes elindulni.

.

Önértékelés fejlesztése: de hogyan?


Az önértékelés legfontosabb részét az a büszkeség adja, amit akkor érzel, ha az elért eredményeidre gondolsz, vagy a nagyobb mérföldkövekre az életedben. Érdemes ezeket a véghezvitt projekteket megvizsgálnod és megfigyelned, hogy milyen tulajdonságaidatt hívtad segítségül a megvalósításuknál. Ezekre a tulajdonságokra máskor is tudsz bátran alapozni.
Legyél őszinte és kritikus magaddal szemben, persze ésszerű keretek között.
Mi történt akkor, amikor nem érted el a céljaidat és mi volt az oka, hogy nem sikerült?
Ez az ok javítható, fejleszthető?
Mi volt a lecke, amit tanultál ez által?
Ezek a tényezők mind a te hosszú tanulási folyamatod értékes elemei.


Önértékelés fejlesztése: folyamatos igény a fejlődésre


Amit tudnod kell, hogy az egyik nagyon fontos tényező az önértékelés során a folyamatos igény a fejlődésre, a tanulásra.
A világ és a körülmények folyamatosan változnak. Azonban, ha te nem változol velük, és hátradőlsz azzal a tudattal, hogy márpedig neked volt egy- két sikered, miért hajts tovább magad, akkor bizony el fog száguldani melletted a többi lehetőség.
Ezt nem szabad hagynod.
Folyamatosan értékeld az eredményeidet.
Jó megoldás az, ha napi pár percet szánsz az aznapi eredményeidre, sikereid kiértékelésére. Ennek meglesz a gyümölcse, mert legközelebb nem fogod elkövetni ugyanazt a hibát és nem siklasz majd át olyan tényező felett, ami sikerre viheti a terveidet. Gondolj bele, hogy ebben a kis ráfordításban mennyi lehetőség rejlik számodra.


Önértékelés fejlesztése: egyértelmű célok


Az önértékelés fejlesztés során határozzál meg egyértelmű célokat az életben. Amiknek az elérése elégedettséggel tölt el majd. Határozd meg, mi az a tényező, ami hiányzik a sikerhez, hogyan tudnád azt megoldani.


Önértékelés fejlesztése: önmagadat reálisan látod


Láthatod, hogy akár munkában, vagy a magánéletben is problémát tud okozni a nem megfelelő önértékelés. Alacsony önértékelés esetén folyamatosan a külvilágtól fogsz függeni. A téged körülvevő emberek reakcióját fogod lesni és az ő szemükön át fogod látni a sikereidet, elért eredményeidet és az életed jelenlegi állását.
Biztos, hogy ezt akarod?
Akkor leszel független a külvilágtól, ha önmagadat reálisan látod. Megismered az erősségeidet és a hibáidat. Ezeket fejlesztve pedig dolgozol az erősségeid fejlesztésén és a hibáid orvoslásán.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.