Önbizalomhiány nőknél

Szerző: Önbizalom

Minden nő szeret csinosan öltözködni, jól kinézni, imponálja őket, ha a férfiak szeme rákoncentrálódik. Mi a helyzet azokkal a nőkkel akiknek önértékelése alacsony? Ebben a cikkben az önbizalomhiány nőknél lesz téma. Pár pontban összeszedve olvashatsz arról, hogy mik utalnak a női önbizalomhiányra.

Az önbizalomhiány nőknél: eltakarják nőiességüket


Sajnos szinte mindig elhanyagolják külsőjüket, általában rendezetlen az öltözködésük, gyűrött, nem összeillő a szettjük. Nem szívesen agyalnak sokat azon, hogy mi állhatna jól nekik, gyakran csak fekete, szürke színű ruhákat viselnek. Eltakarják nőiességüket, hajukat nem ápolják kellőképpen, gyakran zsíros, fésületlen, vagy ha foglalkoznak is vele, max összekötik lófarokba. Legtöbbször a lerágott köröm ( szorongásuk, a levezetlen feszültség jelei), hanyag smink figyelhető meg rajtuk.


Az önbizalomhiány nőknél: álarc mögé bújik


Persze van a másik oldal, amikor mindenfelé szép, drága ruhákba öltözködve, agyon sminkelve és cicomázva önmagát, igyekszik elrejteni mások elől kisebbségérzetét, önbizalomhiányát. Úgymond álruha és álarc mögé bújik. Azonban ez is rossz megoldás, sőt egyáltalán nem vezet jóra hisz nem csak másoknak, de önmagának is hazudik.


Az önbizalomhiány nőknél: általában pesszimisták


De mi a helyzet a viselkedésükkel, a belső jellemükkel? Az önbizalomhiányos nők általában pesszimisták. Sokszor aggódnak dolgokon (múlton, jövőn, jelenlegi élethelyzeteken), sok bennük a szégyenérzet. Ez a szégyenérzet adódhat eddigi hibás döntéseikből, azoknak negatív, ártó következményeikből. A jóban is csak a rosszat látják, úgy érzik mindenki csak kritizálja, degradálja őket. Gyakran ez az állandó „mindent magára vesz” szisztematika összeomláshoz, majd önpusztításhoz vezet.

.

Az önbizalomhiány nőknél: önromboló tevékenységek


Hogy mik is lehetnek ezek az önromboló tevékenységek az önbizalomhiányos nőknél? Lehet akár fizikai, pl.: kiszolgáltatottá válnak a szenvedélyeknek (cigaretta, drogok, alkohol, stb..), vagy szimplán nem táplálkoznak kellőképpen, esetleg egészségtelenül teszik azt, rohamos fogyásba, vagy hízásba kezdenek, hisz úgy vannak vele, hogy ők úgy sem tetszenek senkinek, minek nézzenek ki jól. A sportot kerülik, inkább csak henyélnek egész nap. Itt szintén megjelink az a bizonyos másik oldal, amikor az önbizalomhiányos nő mindent megtesz annak érdekében, hogy a sztereotípiáknak, az idealizált világképnek megfeleljen. Állandóan azzal foglalkozik, hogy csinos legyen, hogy teste tökéletes legyen, de ezzel az a baj, hogy nem önmagának akar megfelelni, hiszen folyton elégedetlen magával szemben, ezért is igyekszik állandóan szebbé és jobbá alakítani magát, hanem másoknak akar megfelelni.


Az önbizalomhiány nőknél: rosszul választ partnert


Az önpusztítás nem csak fizikai, de lelki is lehet. Jellemzően ez párkapcsolati szinten érvényesül, az önbizalomhiányos nő általában mindig rosszul választ partnert. Nem azt veszik figyelembe, hogy ki az a társ, akivel leginkább egy az érdeklődési körük, akihez vonzódni tudnak, vagy akivel nagyokat lehet beszélgetni. Inkább az az érdekük, hogy mindegy ki, csak legyen valaki mellettük, aki nem hagyja el őket, aki biztos stabilan mellettük marad. Akinek „elég jó ő is”. Félnek attól, hogy csalódás érheti őket, és ezért hajlamosak rossz kapcsolatban nyűglődni, elviselni a lelki/fizikai bántásokat is. Úgy vélik, jobbat úgy sem kaphatnak, nem kellenének senki másnak, vagy ha mégis, idővel majd úgy is elhagyják őket egy jobbért. Gyakran ezzel a partnerük is tisztában van, s ezt még örömmel nyomatékosítja is, hangoztatja, a nőbe sulykolja mind e közben egyre inkább uralva, birtokolva őt. Hiszen az alárendeli magát a férfinak, beletörődve helyzetébe, és pont ezt a fajta női gyengeséget használja ki a dominálásra, elnyomásra törekvő férfi.


Az önbizalomhiány nőknél: örökös féltékenykedés


Az örökös féltékenykedésből sincs hiány az önbizalomhiányos nőknél. Szinte biztosra veszik, hogy megcsalja, vagy fogja őket szerelmük. Hogy igazolják elméletüket, mindig keresik a jeleket párjuk viselkedésében, szavaiban, még akkor is ha alaptalan az. Ez egy szerencsétlen helyzet, hisz azt is könnyen elűzhetik maguk mellől, aki valóban hűséges hozzájuk.


Az önbizalomhiány nőknél: megfelelési kényszer


Mi jellemzi továbbá az önbizalomhiányos női viselkedést? Félénkség, határozatlanság, állandó gyanakvás, megfelelési kényszer, a dicsérettől, elismeréstől való megszállott függés. Nagyon bizonytalanok, rémisztőnek érzik a nagyobb tömeget, pláne tartanak attól, ha a társaság középpontjában kell állni, s rájuk irányul a figyelem. Ilyenkor idegesek, dekoncentráltak, zavartak, kerülik a szemkontaktust. Az a jó hír, hogy mindezek ellen van „orvosság”.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.