Drágán megfizetsz az önbizalomhiányért [pénzeddel, egészségeddel, életeddel]

Szerző: Önbizalom, Önbizalomhiány

Nem akarlak fenyegetni, csak megmutatom, hogyan teszi tönkre életed az önbizalomhiány, és milyen árat kell érte fizetned.


Az önbizalomhiány sokba kerül


Az önbizalomhiány is okozhatja a vásárlási szenvedélyt

Ha nem vagy elég magabiztos, úgy érzed, hogy mások sokkal jobban néznek ki, jobban öltöznek, jobb ruhákat hordanak, jobb kiegészítőket viselnek, sokkal jobb telefonjuk, autójuk van.

Ha Te ezt szeretnéd kompenzálni, akkor igenis mélyen zsebbe kell nyúlni. A vásárlás, és az új dolgok valószínűleg ideig, óráig örömet okoznak, de utána újra rád tör a vágy, hogy vegyél valamit, és ez által értékesebbnek és magabiztosabbnak tűnj.

A legnagyobb probléma, hogy ez csak egy darabig működik, ha pedig az asztalon vannak még kifizetetlen számlák, akkor a vége kész anyagi csőd. Arról nem is beszélve, hogy a családod / barátaid sem fogják ezt jó szemmel nézni. Ez pedig további önbizalom problémákhoz fog vezetni.


Az önbizalomhiány tönkreteszi napjaid


Fáradtságot, csökkent energiaszintet is okozhat az önbizalomhiány

Előfordulhat, hogy 8-10 óra alvás után is úgy kelsz fel, mint akin átment az úthenger. Levert és fáradt vagy, szinte egész nap. Úgy érzed magad, mint egy öregember, akinek nincs energiája, nincsenek céljai, és akinek minden mindegy. Időnként ez már átcsaphat depresszióba is.

A csökkent döntési és koncentrációs képesség a családi életedben és munkahelyi létedben is problémákat okozhat. Döntéseid halasztgatása a lehetőségektől való eltávolodást fogja okozni, a munkahelyi figyelmetlenség pedig hibák sorozatához, rosszabb esetben munkahelyed elvesztését is előidézheti.

Mindezen tüneteket okozhatja az önbizalomhiány is, hiszen amikor nem érzed magad elég erősnek, elég magabiztosnak, és sikeresnek, akkor hajlamos lehetsz az élet negatív oldalát megélni.

.

Az önbizalomhiány tönkreteszi egészséged


Az önbizalomhiánnyal felborul a lelki egyensúly, ami testi problémát is okozhat

Minél jobban negatívan látod magad körül a világot, annál kevésbé leszel kiegyensúlyozott. A lelki problémák pedig egy idő után egy idő után pedig testi problémát is öltenek. Az immunrendszer csökkent működése révén hajlamosabb leszel a betegségekre, továbbá egyéb más betegség kialakulásának oka lehet az önbizalomhiány.

Csupán néhány példa, hogy milyen egészségi problémákat okozhat önbizalomhiányod (természetesen a teljesség igénye nélkül):

  • magas vérnyomás,
  • fejfájás,
  • pánikbetegség,
  • cukorbetegség,
  • emésztési problémák,
  • magas vérnyomás,
  • szívproblémák és még sorolhatnánk.

Sok embernél az önbizalom hiánya vezet az egészséget károsító szenvedélyek (pl. dohányzás, alkoholizmus, drogfüggőség) kialakulásához. Ezek ideig-óráig “megoldást” jelentenek a problémákra, de mire ráeszmél az ember, már kialakult a függőség. Amikor pedig megszűnik a hatás, akkor szembesülni kell a valósággal, ami sokszor csak úgy működik, ha újra szenvedélyünkhöz fordulunk.


Az önbizalomhiány tönkreteszi életedAz önbizalomhiány végső soron tragédiához is vezethet

Ha valaki depressziós, általában az élet sötét oldalát látja. Úgy érzi, nincs kiút a jelenlegi helyzetből, nem látja a problémák megoldásának esélyét, lehetőségét.Egyre erősödik a kétségbeesés, szorongás, ami szélsőséges akár tragédiához is vezethet.

Vannak emberek, akik nem bírják elviselni a rájuk nehezedő nyomást és stresszt, és az önártalomba menekülnek.

Tégy egy szívességet önmagadnak, növeld az önbizalmad, és sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és sikeresebb leszel.

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.