Hogyan fogod megtalálni álmaid állását?

Szerző: Munka

Kinek hasznos ez az anyag?

 • Aki frissen végzett (akár diplomás) és most munkát keres
 • Vagy van épp munkája, de nincs vele megelégedve
 • Esetleg nemrég szűnt meg munkája, és most pedig jobb lehetőségek után kutat
 • Vagy aki munkanélküli és nincs nagy tapasztalata a munkahelyszerzésben?

Találd meg erősségeid, azonosítsd képességeid


Az első lépés afelé, hogy megkapd azt a munkát amit szeretnél: legyél tisztában saját képességeiddel, szakértelmeddel. Sokaknak nehezükre esik beszámolni a tudásukról mert ezt nagyképűsködésnek tűnhet. Pedig egyáltalán nem kellene félénknek lenni ilyenkor, nem kell tartani a témától, sőt, fontos hogy elmondd minden képességed, erősséged a potenciális munkaadónak.

állásinterjún ne szerénykedj

Egy állás interjún el kell tudod adni magad, csak így fogod tudni megszerezni a kívánt munkahelyet

Figyelj rá oda, hogy ne tűnj arrogánsnak vagy leereszkedőnek, ugyanakkor túlzottan szerénynek sem. Ha az interjúztató megkérdezi, hogy mik az erősségeid, vagy hogy miben különbözöl másoktól, készülj fel egy jó válasszal. Viszont mielőtt még egyáltalán elmennél az interjúra, győződj meg róla, hogy önéletrajzod kiemeli a képességeid, és adottságaid a munkáltató számára.


Képesség típusok

Kettő fajta fő képességet különböztetünk meg egymástól, a konkrét tudást és a jellemzőket:

 1. A konkrét tudás a megtanult, elsajátított képességeit foglalja magába, mint például bizonyos gépek üzemeltetése, számítógépes programok alkalmazása, gyors gépelés, eszközök használata, stb.
 2. A jellemzők pedig inkább a személyiséget érintik, például a csapatmunkára való készség, önállóság, szervezettség, lelkesség vagy döntéshozatali képesség.

A teendőid:

 • Készíts listát eddigi munkáidról és tapasztalataidról
  Először is sorold fel a cégeket, munkahelyeket, ahol már dolgoztál, és azt se felejtsd el leírni, hogy mit tanultál ezen időszakok alatt. Ügyelj rá, hogy még a legkisebb tevékenységet, munkát is tüntesd fel, aminek részese voltál. (Ha volt önkéntes munka, azt is érdemes megemlítened.)
 • Sorold fel a hobbijaid
  Habár elsőre apróságnak, nevetségesnek tűnhet, de sokat segíthet, ha felsorolod a hobbijaid is. Mégpedig azért, mert ezek a dolgok is sok mindent elárulhatnak rólad a lehetséges munkaadónak, aki így kicsit jobban beleláthat személyiségedbe. (Ha pl. sakkbajnok vagy, akkor a munkaadó joggal feltételezheti, hogy jó a döntéshozó képességed. Neked ez átlagos, normális dolog, de leendő főnököd nagyra értékelheti ezeket a képességeket.)
 • Döntsd el, milyen karriert szeretnél
  Ha már tisztában vagy  minden képességeddel és erősségeddel eldöntheted, hogy milyen karrierpályát válassz magadnak. Vesd össze az erősségeid, képességeid listáját a keresett munkakörökkel. Mindig nézz utána, hogy képességeid mennyire felelnek meg a meghirdetett körnek. Nem baj, ha pár jellemzőjét ki kell ollózni a listából. Azokat az értékeket viszont mindenképpen mellékeld, amelyeket feltehetőleg értékelne a munkáltató.

Az önéletrajz összeállítása


Minden komoly munkahely egy jól megírt önéletrajzot vár el a jelentkezőktől. A munkaadók jó része elvárja azt is, hogy motivációs levelet is mellékelj.

önéletrajz készítésére szánj időt

Az önéletrajz lesz az első benyomás rólad, ami alapján megítél leendő munkaadód

Lássuk, mit kell tudni a jó önéletrajzról:

 • Mindig szánj elég időt egy profi önéletrajz elkészítésére! Soha ne felejtsd el, hogy még mielőtt találkoznál a leendő munkaadóddal, ez lesz az, ami alapján megítél Téged. Ez alapján dől el, hogy egyáltalán behívnak-e egy személyes interjúra.
 • Legyen az önéletrajz átlátható és tartalmazzon minden fontos információt.
 • Az önéletrajz lehet egyszerűbb, de sokan Europass önéletrajzra esküsznek – általában nem szokták a munkaadók kikötni, hogy melyiket kérik. Mindegy melyiket használod, a lényeg, hogy tartalmazza a legfontosabb adatokat, mint pl.:
  • személyes adatok,
  • végzettség,
  • tapasztalatok,
  • kompetenciák.
 • Célszerű egyéb információkat is feltüntetni magadról, mint például hobbik, érdeklődési körök, de fontos, hogy soha ne ess túlzásba, mindig csak a lényegre szorítkozz!
 • Az önéletrajz mindig idomuljon ahhoz a munkakörhöz, amit be szeretnél tölteni! Egy éttermi felszolgálói tapasztalat valószínűleg nem lesz érdekes annak a munkaadónak, aki gépészmérnököt keres.
 • Mindig legyen naprakész önéletrajzod, folyamatosan frissítsd! Egy pályakezdő valószínűleg most azt kérdi, hogy ez mind szép és jó, de „mit tegyek én, aki még soha nem dolgoztam”? Ez valóban nem egyszerű! Ilyen esetben szakmai tapasztalatként érdemes felsorolni azokat a cégeket, intézményeket, ahol szakmai gyakorlatod töltötted!
 • Az önéletrajz egyik lényeges eleme a fénykép! Általában minden hirdető elvárja a fényképes önéletrajzot, így mindenképp ilyet készíts! Törekedj arra, hogy a fotó ne egy régi, esetleg rossz minőségű kép legyen, és lehetőleg ne az előző heti „partyfotót” illeszd a neved mellé! (Ezek apróságoknak tűnhetnek, de igenis lényeges szempont, amikor kiválasztják, mely pályázóknak adnak lehetőséget egy személyes találkozóra. Mivel több százan is jelentkezhetnek arra a pozícióra, amire Te, így nagy az esély rá, hogy fénykép – szimpátia – alapján fognak dönteni arról, hogy kit hívnak be.)
 • Itt jegyzem meg, hogy leendő munkáltatód nagy eséllyel megnéz majd a közösségi oldalakon is, így vigyázni kell a vicces, bulis képekkel. Érdemes olyan beállításokat végezni, hogy maradjanak látható képek, de mindenképpen azok, amik pozitív üzenetet hordoznak – családi kép, diplomaosztón készült képek, vagy akár valamilyen nyaraláson készült fotó. Nők esetében kerülendőek a túl kihívó, magunkból túl sokat megmutató képek! De soha ne ess abba a hibába, hogy a jelentkezés és elbírálás idejére egy – már gyanúsan – túl tökéletes képet próbálsz mutatni magadról, hiszen ez gyanúra is okot adhat, és olyan következtetést vonhatnak le, hogy másnak próbálod beállítani magunkat, mint amilyen valójában vagy.
 • Ahogyan már említettem, az önéletrajz mellé gyakran kérnek a munkaadók motivációs levelet is, melynek célja, hogy a munkavállaló bővebben kifejtse, miért is jelentkezik az adott pozícióra, milyen céljai vannak és persze összefoglalja önéletrajzát! Ez a levél mindig legyen tömör, lényegre törő, és ne legyen hosszabb egy oldalnál! (A karriercoaching során ebben is tudok segíteni.)

Hol kereshetsz állást?


Az internet az álláskeresésben nagy segítségére lesz. Rengeteg álláskereső portál található, ezek nagyban megkönnyítik a munkakeresők dolgát.

álláslehetőségek az interneten

A nagy állásportálok mellett, nézd át a helyi újságok hirdetési rovatait, ugyanis itt is találhatsz álláslehetőséget

Hogyan találhatsz meg nem hirdetett állásokat?

 • Esetenként egyes cégek vagy munkaadók nem reklámozzák a szabad pozíciókat. Kezdj el személyesen is utánajárni a dolognak. Mondd el minél több embernek, hogy állásra vadászol. A rokonok, volt kollégáid lehet hogy tudnak egy-két szabad állásról. Ha az ő munkahelyükön nincs is szabad hely, attól még tudhatnak olyan cégről, vagy munkáltatóról, aki munkaerőt keres.
 • Sok cég (jellemzően a multik) saját internetes portáljára is feltöltheted önéletrajzod, akik épp most nem keresnek munkatársat, de amint új dolgozóra lesz szükség, a feltöltöttek között kezdik a keresést.

Miután több céghez is beadtad a jelentkezésed, készíts egy listát, vagy táblázatot, amelyben számon tartod, hogy melyik munkaadónak mikor adtad be a jelentkezésed és vezesd fel azt is, ha kaptál valamilyen választ.

Ha már elküldted a jelentkezésed és az önéletrajzod, előfordulhat, hogy az interjúztató vagy a munkaadó telefonon keres fel, hogy így tesztelje kommunikációs képességeid. A munkáltatók általában előnyben részesítik a proaktív, magabiztos embereket.


Az állásinterjún


készülj az állásinterjúra

Ha jelentkezel egy pozícióra, és minden jól megy, akkor az állásinterjú következik. Készülj fel rá, mert az interjúztató nap mint nap ugyanazt csinálj.

Néhány tipp, amivel sikeresebben mutatkozhatsz be egy állásinterjún:

 • Sokan követik el azt a hibát, hogy nem megfelelő öltözékben jelennek meg az interjún.
  • Az, hogy mit vegyél fel, sok mindentől függ. Először is, nem mindegy, hogy milyen céghez mész találkozóra! Próbálj meg utána járni – interneten, vagy ismerősöktől, hogy az adott cégnél, milyen elvárásokat támasztanak a dolgozókkal szemben! Igyekezz ehhez alkalmazkodni, amikor kiválasztod öltözéked. (Gondoljon csak arra, hogy nem mindegy, hogy egy gyorsbüfébe, vagy esetleg egy multinacionális céghez mész találkozóra.)
  • A másik befolyásoló tényező, az időjárás! Ha hideg van, akkor készülj úgy, hogy lehet, hogy bent az épületben meleg lesz, ezért érdemes rétegesen öltözni, illetve ha szükség van kabátra, akkor figyelj rá, hogy a ruházathoz illő legyen.
  • Egyet azért kiemelnék: Egy állásinterjún felejtsd el a farmert. Lehet, hogy kényelmesnek tűnik és egyszerűnek, de gondolj csak bele, milyen benyomást kelthet a munkaadóban. Túl fontos esemény ez ahhoz, hogy olyan ruházatban jelenj meg, amit egy hétvégi kiránduláshoz vennél fel. Inkább érezd egy kicsit túlöltözve magad, mint hogy alul öltözöttséged kellemetlen helyzetet teremtsen.
  • Mi legyen az, amit viselj az állásinterjún? Mindenképpen valamilyen elegánsabb, komolyabb ruhadarab! Férfiaknál előnyös viselet lehet egy öltöny, nőknél egy kosztüm – persze meleg idő esetén elhagyható a zakó, nőknél pedig a blézer. Nem kell ragaszkodni a sötét színekhez, de ne is viselj kirívó színeket. A nőknél kerülendő a mélyen dekoltált blúz, hiszen ezzel akár komolytalanságot is sugározhatsz, vagy felmerül a veszélye, hogy nem a tudásod lesz az, ami elnyeri a főnökség tetszését. Ezzel ugyan lehet, hogy megkapod az áhított pozíciót, de a későbbiekben elég nagy az esély rá, hogy nem fognak elismerni, még ha tudása adott is. Férfiaknál nyakkendő viselése csak akkor elvárt, ha valóban egy olyan presztízsű céghez megy, ahol ez a dolgozóknál is megkövetelt.
 • Soha ne felejtsd el, hogy az első benyomás mennyire fontos – még mielőtt megszólalsz, a ruházatod lesz az, ami „elmondja” az első mondatokat.
 • Öltözéked mellett mellett figyelj oda ápoltságodra is, ami szintén meghatározza az első benyomást.
  • Férfiak esetén nem tanácsos megjelenni egy állásinterjún borostásan. Indulás előtt az idő hiánya soha ne legyen kifogás. Mindig időben kezdj el készülni az állásinterjúra, hiszen az „éppen most keltem ki az ágyból” megjelenés nem fog bizalmat ébreszteni a munkaadóban.
  • Az sem túl tanácsos, hogy kialvatlanul indulj el a találkozóra – például az előző esti szórakozás után.
  • Nőknél állandó vita tárgyát képezi, hogy vajon mennyi a pont megfelelő smink mennyisége. Erre persze nincs kimondott szabály. Az tény, hogy soha ne indulj el úgy állásinterjúra, mintha valamelyik éjszakai szórakozóhelyre készülnél! A smink legyen mindig szolid, használjon visszafogott színeket.
  • Férfiak és nők esetében is érdemes odafigyelni kezeik ápoltságára. A körmök mindig legyenek tiszták, nők esetében pedig ismét kerülendő a harsány körömlakk.
  • Ne felejtsd el, hogy az összhanghoz haj is hozzátartozik. Persze nem azt mondom, hogy ülj interjú előtt egy órát a fodrásznál, de igyekezz mindig frissen mosott, ápolt hajjal megjelenni.
 • Ami külső megjelenésed után azonnal felhívja rád a figyelmet, az a kisugárzásod. Egy embert nem csak a külseje, hanem belső tulajdonságai is meghatározzák, és az, hogy ezek mennyire vannak összhangban. Soha ne próbálj egy interjún másnak mutatkozni, mint amilyen vagy valójában. Érdemes már az elején úgy belépni az interjúra, hogy magabiztosságot sugárzol. Hidd el, hogy pontosan TE kellesz az adott munkára, hogy csakis RÁD vártak eddig. De figyelj oda, hogy ne ess át a ló túloldalára, mert az interjúztatók nem szeretik a nagyképű és öntelt embereket. Légy mosolygósak, jó kedvű. A munkaadók is szívesebben látnának a csapatuk részeként egy pozitív személyiséget, mint egy olyat, aki már az interjúra is félszegen, pesszimizmust sugározva megy be.
 • Miivel általában egy adott pozícióra több ember is pályázik – nem ritkán több száz is, így az egyik legfontosabb dolog, hogy ki kell tűnnöd a „tömegből”! Próbáld meg elkerülni azokat a sablonos szövegeket, amiket az interjúztató, akár egy nap százszor is végig hallgat. Ezzel biztos, hogy nem fogsz kitűnni! Ne ismételd el például azokat a szokásos tulajdonságokat, amiket előtted már olyan sokan. A legtöbb jelentkező nem tud mással előrukkolni, mint hogy képes csapatban dolgozni vagy hogy kitűnő a kommunikációs képessége. Ha megkérdezik, hogy mik az erősségeid, próbálj egyedi tulajdonságokat felsorolni, vagy legalábbis olyat, amit nem hoz fel példának minden második ember. Ha mégsem jut eszedbe, csak az unalmas sablon, akkor tedd érdekessé valamivel. A lényeg, hogy ha egy óra múlva ránéz a munkaadó az TE önéletrajzodra, akkor tudjon hozzá kapcsolni egy embert, aki felkeltette az érdeklődését. A cél mindig az legyen, hogy mély benyomást kelts az interjú során.
 • Ha behívnak egy állásinterjúra, mindig jegyezd meg a cég nevét – főleg ha egyszerre sok helyre adtál be a pályázatot, így utána tudsz nézni, hogy mit is érdemes tudni róla (Pl.  mi a vállalat fő profilja, milyen piacokon van jelen, mik a rövid és hosszú távú tervei). Ezekből kiindulva, végig tudod gondolni, hogy mi is az, ami miatt beleillesz a cég dolgozói közé. Pozitív tulajdonságaid is eköré csoportosítsd. Ez mindig jó benyomást kelt a munkaadóban, hiszen mit is keres valaki olyan az interjún, aki még azt sem tudja, hova jelentkezett.  De hasznos lehet az is, ha esetleg ismerősöknél is utána érdeklődsz, hátha van az ismeretségi körödben valaki, aki már volt állásinterjún ennél a cégnél, vagy ki tudja, lehet, hogy már dolgozik is ismerős a cégnél, aki segíteni tud felkészülni az interjúra.

És még 2 jó tanács az állásinterjúra:

 • Soha ne késs el egy interjúról! Ez alapvető hiba, amit elkövethetsz. Ha már a találkozóra is késve érkezel, akkor a munkaadó azonnal párhuzamot von a munkához való hozzáállással is, vagyis feltételezni fogja, hogy ha elnyered a pozíciót, akkor is jellemző lesz rád a késés. Érdemes inkább hamarabb elindulni. Kalkuláld bele, hogy esetleg késik a busz, vagy dugó van az utakon, esetleg nem találod meg egyből a pontos címet. Ha pedig hamarabb odaérsz, akkor lehetőséged van ismerkedni a hellyel, van időd egy kicsit megnyugodni is. Tehát indulj el időben! Esetleg ha mégsem tudsz időben érkezni, akkor ezt jelezd a munkaadó felé. (Ezt megkönnyítendő, már az interjúra híváskor érdemes egy nevet és telefonszámot kérni, és feljegyezni.)
 • A másik gyakori hiba, ha az interjú előtt elfelejted kikapcsolni a telefonod. Igen, kikapcsolni, nem csak rezgőre állítani! Kevés olyan kínos pillanat van, amikor egy állásinterjú közben megszólal a mobiltelefon, és még kínosabb, ha beletelik egy-két percbe, hogy megtalálod a táskában, vagy kabátzsebben. Ez mindig jusson eszedbe, mielőtt belépsz az ajtón.

Ha ezt a pár tanácsot megfogadod, akkor már tettél egy lépést afelé, hogy sikeresen szerepelj az állásinterjún, és nagy eséllyel megkapd a vágyott pozíciót. Ha viszont mégsem sikerülne megkapni a munkát, akkor se keseredj el. Gondoljon arra, hogy minden egyes állásinterjúval lehetőséged van tanulni valamit. A nemleges válasz esetén emlékezz vissza az interjúra és gondold át, hogy hol hibáztál, a következő lehetőségnél már biztos, hogy ugyan azokat a hibákat nem fogod elkövetni.


Az állásinterjú után


Soha ne csináld, ha kijössz egy állásinterjúról, és mint aki jól végezte dolgát, otthon ülsz és vársz. Manapság senki sem lehet biztos egy találkozóról hazaindulva, hogy biztosan övé az állás.

állásinterjú - használj ki minden lehetőséget

Ugyan ne felejtsd el a pozitív hozzáállást, de azért biztosítsd be magad – vagyis ne erre az egy alternatívára koncentrálj, hanem aknázz ki minden lehetőséget

Sokan sokfélét állítanak arról, hogy vajon érdemes-e keresni a céget – és ha igen, mennyi idő után – az ügyben, hogy sikeresen teljesítettél-e. Mivel nem tudhatod, hogy az adott cég, hogyan viszonyul a megkereséshez, ezért inkább várd meg, amíg ők keresnek. Ha viszont a türelmetlenség győz, hiszen lehet ez álmaid állása is, akkor minimum egy-két hetet várj a megkereséssel. Soha ne akarj túlságosan rámenősek, erőszakosak lenni, hiszen ez általában a munkaadókban rossz érzéseket kelthet, esetleg hátrányosan befolyásolja felvételed.

Sok cégre jellemző, hogy nem adnak semmilyen visszajelzést a pályázónak, ennek oka lehet, hogy akár több százan is jelentkezhetnek egy adott pozícióra. Ha nem kapsz pár héten, maximum egy hónapon belül választ, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy nem te kaptad meg az állást.

Ha pozitív visszajelzést kapsz egy állásinterjú után, akkor még lehet, hogy újabb körökön kell keresztül menned, de az is lehet, hogy már eldöntötték egy találkozó alapján, hogy felvételt nyertél. Ez egy remek hír, de azt soha ne felejtsd el, hogy munka egy adott cégnél csak akkor lehet biztos, ha már a munkaszerződést aláírtad, amit ugye előtte érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy valóban a megbeszélt feltételek szerepelnek-e benne.

.
Hollenda Zsolt

Hollenda Zsolt

Tréner, life coach

A weboldal cikkjeinek és oktatóanyagainak szerzője Hollenda Zsolt. Szakterülete az önbizalom fejlesztése és a személyes hatékonyság növelése. 2006 óta foglalkozik a témával, 2010 óta trénerként és coach-ként dolgozik. Emberek ezreinek segített életüket pozitív irányba változtatni.
Bővebben Zsoltról itt olvashatsz.

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.