A motiváció jelentése

Szerző: Motiváció

Megcsináltad már a leckét, kitakarítottad a szobádat? Kérdezte mindig édesanyánk – emlékszel még rá?. A válasz pedig az sokszor volt, hogy még nem. Ráért később is, halogatni pedig annyival könnyebb volt, mintsem összeszedni magunkat és a feladataink végére érni. Aztán ahogy felnőttünk már nem volt kibúvó. Muszáj volt megcsinálni, ugyanis nem volt más opció. Nem csinálta meg helyettünk senki és ciki volt, amikor rendetlenség volt itthon, ha feljött egy barát, vagy ismerős. De mi is a motiváció jelentése?


A belső motiváció jelentése


Annyiféle motiváció van, ahány ember. Viszont egy valami közös, a változás iránti vágy. A belső motiváció jelentése az, ha változást akarok a környezetemben, magamban. Rendelkezz bármilyen énképpel, önértékeléssel, baráti társasággal, akkor is változást szeretnél az életedben. Ez egy belső folyamat az emberben, ami akkor sikeres, ha megtaláljuk a megfelelő hajtóerőt, mozgató rugót. Alapvető életminőségi változásokat fogunk tapasztalni az életünkben, ha mindig  megtaláljuk az „életünk értelmét”. Sokkal energikusabbak, vidámabbak leszünk. Nem fogjuk azt érezni, hogy csak legyen már vége a napnak, ugyanolyan, mint az összes többi. Unalmas, fárasztó, céltalan. 

A motivációt befolyásolja az életben maradáshoz szükséges szükségletek kielégítése is. Legalapvetőbb dolgokra kell gondolni. Evés, ivás, alvás, szex. Bizony, ha valamelyik hiányzik már nem teljes erőbedobással indulunk saját magunkért, csak amolyan félgőzzel. Azt szokták mondani, hogy alvás közben dolgozik az agyunk, feldolgozza az aznap történteket, mindent a helyére tesz. Ahhoz viszont, hogy ez zökkenőmentesen menjen szükség van „üzemanyagra”. Minőségi táplálékra– nem olyanra, amitől egész este csak forgolódsz- illetve rengeteg vízre

Azt szokták mondani, hogy alkohol nélkül is ugyanúgy lehet bulizni. Mostanában nem nagyon divat ez. Inkább az élet minden területén a kompenzálás a jellemző. A bennem lévő valódi feszültséget elnyomom, a céljaimat nem jelölöm ki, csak sodródok, hátha valaki megmondja, merre menjek, mit csináljak.  A sok feszültség-levezető eszköz pedig mindig ott lesz egy karnyújtásnyira. Valljuk be sokkal egyszerűbb legurítani egy pár pohár bort, sört vagy rágyújtani egy cigire. Ez lenne sok embernek a belső motiváció?

Van egy kedvenc mondásom az pedig az, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Ha az életemben elhagyom a rossz szokásaimat, akkor esélyt adok magamnak minőségi életre, minőségi kapcsolatokra. A belső motivációm azt fogja mondani, hogy tegyek az egészségemért, sportoljak, álljak neki főzni, hogy ne gyors kaját egyek, vagy olyat, amibe ki tudja mik vannak. Az elismerés is meg fog érkezni, amikor a környezetem megdicséri a külsőmet, példaképnek fognak tekinteni, ami valljuk be nem kis dicsőség, ellenben hatalmas felelősség. 


Mi a külső motiváció jelentése?


 

Amire valljuk be legalább olyan nagy szükség van, mint a belső motivációra. Úgy gondolom , hogy mindenki ismeri az érzést, amikor van egy kiszemelt férfi / nő, akinek az érdeklődését fel akarjuk kelteni és próbáljuk a legjobb formánkat nyújtani. „Be a has ki a mell”. A nők pedig a legmagasabb sarkú cipőjükben tipegnek a kiszemelt férfi előtt. 

Kellenek a kihívások, kell valamilyen szinten a másoknak való megfelelés, mert az ember egy társas lény, mindig valamilyen közösség tagja. Legyen az munkahelyi, vagy családi, esetleg baráti. Ha pedig elérjük a célunkat, ami legyen a kiszemelt nő vagy férfi meghódítása, vagy a kívánt súly elérése fogyás által, azt az örömöt, boldogságot senki sem tudja elvenni tőlünk. 

Amikor pedig egy pozitív élethelyzetben találjuk magunkat és a befektetett munkának látjuk a gyümölcsét, talán nagyobb esély lesz arra, hogy ebből rendszert csináljunk és ne hagyjon alá a kezdeti lelkesedés. Ez lesz a motivációd. 

Itt szeretném megjegyezni, hogy mennyire fontos ,hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat. Őszinte, önzetlen jószívű emberekkel, akik képesek velünk együtt örülni a sikereinknek, vagy irigy, rosszindulatú emberekkel, akiknek sosem leszünk elég jók. Ezek az emberek, a saját maguk kudarcát akarják ránk vetíteni és attól félnek, ha te jobb leszel náluk és sikeresebb, akkor már nem fogsz vágyni az ő társaságukra. Egyébként pedig ők jobban megérdemlik a sikert, mint te, mert szerintük ők többet tettek érte. Az ilyen emberek nem biztosítanak motiváló környezetet. Mellettük mindig kevésnek fogod érezni magadat, sosem leszel 100%osan elégedett, mindig úgy fogod érezni, hogy valami hiányzik. Az pedig, hogy miért nem fogad be egy ilyen társaság, ezek után magától értetődő. Irigyek rád. Ha bántanak téged akár szavakkal, akár tettekkel, akkor egy idő után elhiszed magadról, hogy kevés vagy és lesüllyedsz közéjük. Akadályozza a motiváció megőrzését, illetve a céljaink elérését. 

A másik az a környezet, akik engednek téged ragyogni, hogy elérd a céljaidat, a sikereidet és veled együtt örülnek ennek. Úgy fog neki örülni, mintha a saját sikere lenne. Ha a motiváció jelentésére gondolunk, mindig eszünkbe jut, hogy az az a pillanat, amikor a csillagok is együtt állnak és abban a pillanatban minden tökéletes. Nincs zavaró tényező, a feltételek is optimálisak. Minden rendben megy az életünkben, támogató a környezetem, jó a munkahelyem. Nekem csak megszületni volt nehéz, mondhatnák is. Valljuk be ez a helyzet ritka. Valami mindig rossz. Ha jól nézek ki, elkerül a másik nem. Ha nincs melóm, van párom. Ha van melóm nincs párom, mert nem tudok vele elég időt tölteni. Összességében a motivációt és a motiváltságot magunkban kell keresni. 

.

A motiváció jelentése nem egyenlő csak a célokkal


Az élet nem mindig kegyes hozzánk, de nekünk ez az egy életünk van és szeretnénk úgy élni, hogy boldog és tartalmas legyen. Szükség van az életedben célokra, de a motiváció jelentése nem egyenlő csak a célokkal, be azok is nagyon fontosak. Szükség van rövid távú célokra. Ebben az esetben általában gyorsan érkezik a visszaigazolás, hogy amit csinálunk az tök jó, csak így tovább, viszont hamar el tudja bízni magát az ember.


A hosszú távú célok tekintetében pedig nehéz fókuszáltnak maradni. A szemünket a célon tartani. Ezt most azért csinálom,hogy később jó legyen nekem. Azért tanulok az egyetemen több évet, hogy sok pénzt keressek és megvalósuljon az álmom, közgazdász, jogász,stb legyek. 


A motiváció jelentése mellett ejtsünk szót a kudarcról is


A motiváció jelentése mellett a kudarcot is érdemes megemlíteni. Vannak olyan típusú emberek, akik nagyon érzékenyek minden kritikára. Óvatosan kell fogalmazni, ha kikérik a véleményedet, mert vérig sértődnek és hozzád sem szólnak többet. Az ilyen típusú emberek hajlamosabbak arra, hogy a környezetük véleménye miatt ne merjenek belevágni komolyabb változásokba, ne vegyék az életük sorsát a kezükbe, hanem halogassák a nagy lépéseket. Ez egy hatalmas hiba. 

Amiatt nem a saját életünket élni, hanem egy másoknak tetszőt, csak azért mert félünk a kritikától. Kritika mindig lesz. Mindig lesz olyan, akinek szúrni fogja a szemét a te életed, a te sikered. Ha az ember egészséges énképpel rendelkezik, akkor egy-két negatív kritika nem veszi el a kedvét semmitől, mert ennek ellenére pontosan tudja mennyit ér. „Mindig azt nézd, ki mondja.” Biztos találkoztunk már olyan emberekkel, akiknek a lénye annyira motiváló és emberek csüngenek minden egyes szavain, és egyébként az életben is rendkívül sikeresek. Na az ilyen embert nem szégyen végighallgatni és tanulni tőle egy-két fortélyt. Az az ember, aki elégedett az életével segíteni fog másoknak, akik esetleg elakadtak a motiváltság megtalálásához vezető úton. Mert ettől ez az ember csak több lesz. Pontosan tudja, hol tart az életében és hova szeretne eljutni. 

A motiváció jelentésének meghatározása betekintést nyer az emberi természetbe. Az embernek lételeme a többre, jobbra, nagyobbra való törekvés. Legyen egyáltalán lakásunk, aztán legyen nagyobb lakásunk. Kapjak visszaigazolást a férfiaktól/ nőktől, hogy jól nézek ki, szexi vagyok. „Inkább bánd meg, hogy megtetted, mintsem azt bánd meg, hogy nem tetted.” Ha az ember ezen az elv mentén éli az életét és nem mond le arról, hogy céltudatos legyen, fejlessze magát, illetve produktív legyen, akkor esélyt ad magának egy olyan életre, amiről mindig is álmodott

.

Hollenda Zsolt
life coach, business coach, tréner

Online Önbizalom Növelő Tréning

A saját lakásod kényelmében tanulhatsz

Az oldal üzemeltetője
Hollenda Zsolt
2730 Albertirsa, Bercsényi u. 21/1 B.

Copyright
Minden jog fenntartva (c)
Hollenda Zsolt coach, tréner

Az oldal tartalmának felhasználása csak Hollenda Zsolt előzetes írásos engedélyével lehetsége.

Az oldalon található írások a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek jogi, pénzügyi, vagy egészségügyi tanácsadásnak.